Vegan - idiotsäkra grönsaksbiffar

 
Att göra biffar är oftast en superbra idé som många gånger slutar i katastrof, de är nämligt otroligt envisa med att inte hålla ihop trots att man innan suttit och räknat ut hur man ska göra enligt konstens alla regler och utan ägg.
Felet man ofta gör är att man tror att de är för torra, men det är oftast helt tvärt om. De har för mycket vätska - och vätska är någonting t om den torraste rivna moroten är fylld av så man lurar sig själv ganska lätt.
 
Jag, peppar peppar, har misslyckats med mina bifförsök en gång. Då höll de ihop, men var verkligen fruktansvärt äckliga. Och äckligt är ett ord jag oftast aldrig använder, för jag anser att man tycker mindre om vissa saker bara. Men de jag misslyckades med - var äckliga. Anledningen - fiberhusk. No more fiberhusk när jag gör biffar sen dess kan jag säga.
 
 
Ett lite sådär idiotsäkert trix är att göra som dehär biffarna ovan.
De är gjorda på en grund av havregrynsgröt, kokat i buljong.
 
Låter kanske skumt men havrebaserade biffar är riktigt goda!
 
 
Utöver det så är de också rivna morötter, lök, vitlök, vitkål och mandlar i. ( går att ta bort eller välja annan nöt/frö/baljväxt )
 

Havrebaserade biffar, 4 portioner 
 
3,5 dl ren havregryn
5 dl vatten
1 buljontärning
 
2 grovt rivna morötter
grovt riven vitkål, ca 1.5 dl
1 gul lök
1 klyfta vitlök
valfri nöt, frö, baljväxt
 
Stek grönsakerna i peppar och lite olja.
 
Koka gröten som vanlig havregrynsgröt. Använd endast 3 dl av havregrynen.
 
Lägg allt i en matberedare och mixa ihop, rör ner torra havregryn eftersom tills det for en bra konsistens.
 
Hetta upp lite rapsolja, klicka ut smet med en sked och platta till dom. Stek några minuter per sida.
 

 
 
Om ni kanske minns så startade jag upp för 3 veckor sedan Instagramkontot Studentkäk (@studentkak) som ger tips och recept på ekonomiskt smart mat, inte bara för plånboken som student men ockå för miljön - av andra studenter. Nu är vi inne på 4 veckan och fjärde gästpostaren och följarna bara rasar in. Så roligt!
Självklart är kontot för alla, vare sig du är student eller vegan. In och kika, och peppa veckans postare socionomstudenten Hanna som skriver tenta idag!
 
Kanske vi når 1000 innan nästa byte?