Vegan - höstmysig linsgryta

Höstrusket börjar sprida sig över Gävle. Åtminstone på tidig morgon och sen kväll.. Otroligt busig den här årstiden för man vet aldrig hur man ska klä sig - och i vanlig ordning har jag därför dragit på mig en envis förkylning.
 
Och vad passar egentligen inte bäst då?
Grytor och soppor såklart.
 
 
Fyllda med chili, cayenne, ingefära, gurkmeja, vitlök och lök. Mycket smak och mycket sting. Hör hösten till lite tycker jag.
Jag brukar variera med linser och bönor, eller ha både och. Den här gången blev det två olika linser istället. En hårdare och en mjukare. De röda linserna fyller upp bra medan den svarta beluga gör att det blir lite tugg också. Otroligt goda båda två!
 
 
Till en stark gryta tycker jag en syrlig vitkålsallad passar perfekt. Vitkål, vitvinsvinäger, lite olja, salt och svartpeppar.
Och nybakat bröd. För enkelhetens skull blev det snabba havrescones!
 

Till 6 portioner
 
1 liten gul lök
1 liten röd lök
4 klyftor vitlök
1 röd chili
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk gul curry
1 krm cayennepeppar
1 röd paprika
2 cm ingefära, hälften rivet hälften slantat i tunna skivor
1 tärning grönsaksbuljong2 dl röda linser
1 dl svarta beluga linser 
 
1 burk kokosmjölk eller annan plantbaserad grädde. Jag valde Oatlys imat.
1 tsk kokossocker
5 dl vatten
 
ris kokat efter anvisning på paketet
vitkålssallad
bröd
 
Stek löken och vitlök i lite olja, tillsätt curryn, gurkmejan, sockret, ingefära, cayenne och chilin. Smula ner grönsaksbuljongen och slå över vattnet. Låt koka upp.
Skölj linserna och häll ner i vattnet och koka ihop med det andra i ca 10 minuter på svag värme.
Rör ner paprika och grädden och låt puttra ytterligare 5. Smaka av med salt och peppar.
 
Grytor är också väldigt billiga att göra. En påse med linser kostar ca 30 kr / styck och räcker till minst 7 - 10 maträtter. Kryddorna är också väldigt lång tidspann på användandet.
Vitkålen är det väldigt bra pris på just nu, och jag som älskar vitkål frossar med vitkål i allt.
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott!