Vegan - glutenfritt filmjölksbröd

 
Jag äälskar filmjölksbröd. Äter alla gånger det lite mer stabbigare kompakta mättande och smakrika brödet än en fluffig formfranska.
En ostskiva och tomat med lite örtsalt på? Så gott!
 
Brödet blir inte så högt, jag brukar variera mellan att lägga i en brödform eller bre ut det i en mindre ugnsform ca 4 cm högt.
Första ger såhär skivbart, det andra delar jag in i rutor och delar ala " frökus " . Men då får man spana på tiden i ugnen lite.

Chansa - man kan oftast fylla dehär bröden med lite vad som helst!

Ett filmjölksbröd
175 C ca 60 minuter
 
4,5 dl soygurt och 2 msk citronsaft
1/2 dl agave/ljus sirap
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl pofiber
2 dl mjöl av ren havregryn
1/2 dl hela linfrön
3 msk krossade linfön
1 msk chiafrön
2 msk äppelmos (eller lingonsylt)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 dl rismjöl
0,5 ren havregryn
 
Börja med att mixa havregrynen till ett fint mjöl och rör ihop alla torra ingredienser.
 
Blanda soygurt med sirap och äppelmos/lingonsylt.
 
Blanda ihop allt till en fin smet, den kommer vara rätt rinnig men låt den stå i ca 5 minuter.
 
Häll över i vald form som klätts med bakplåtspapper, toppa med t ex chia och solrosfrön.
 
Ställ in mitt i ugnen i ca 1 timme på 175 grader.
 
Ta ut och låt svalna helt.
 
 
OBS, tiden kan variera. Jag brukar faktiskt mest glömma bort mitt bröd och kolla med sticka lite sådär en timme senare.