Vegan - glutenfria rödbetsbiffar

Rödbetor - överallt finns det stora fina svenska rödbetor för nästan inga kronor just nu. Här kan man prata om att piffa upp maten med lite färg! De är ju så goda i t ex juice eller smoothie till frukost och mellanmål eller en god gazpacho och kanske t om  en ´carpaccio´ till förätt för en mysigt höstmiddag.
 
 
 
Här hemma blev de biffar till middag igår. Inte speciellt krångliga och jag tänker att ni får själva basen så kan ni lägga till och dra bort smaker som ni vill. Rödbetor är så tacksamma att laga mat på tycker jag, de har så mycket god smak själv och passar ihop med så mycket annat att det inte riktigt går att misslyckas med kombos. Våga vara lite crazy - om man ändå ska äta rosa mat menar jag.
 
 
Samma sak som jag gör på havrebiffarna jag postade här om dagen, så är de här baserade på just ren havregryn.
Tänk på att rödbetorna är olika stora så mängden vätska jämfört med torra ingredienser kan variera, men det är bara att prova sig fram!

För ca 10 biffar
 
2 stora rödbetor, typ baseball - stora
1 röd lök
2 klyftor vitlök
knippe persilja
1 tsk tahini
salt och peppar
3 dl ren havregryn
1 msk kikärtsmjöl/grönärtsmjöl/liknande
1 msk maizena
 
Skala och riv rödbetorna, löken och vitlöken. Klipp persiljan. Och rör ner tahini. ( prova ha i saker ni tycker om här, ingefära, chili, rökt paprika, aivar, hackade nötter - you name it )
Lägg i en kastrull med havregrynen och låt koka upp som en havregrynsgröt under omrörning.
Rör sen ner kikärtsmjöl och maizena tills det får en bra koncistens. Provstek!
 
Kanongott till potatis och en svampsås, eller ris med curry och gurkmeja, eller zoodels!
 
Jag åt dom igår med riven ost, jalapeno och vanligt vitt ris.
 
 
 
#1 - - rememberthiis.blogg.se:

Ser jättegott ut :)

Svar: Riktigt gott och enkelt!
Alexandra Elemyr Unstad

#2 - - Kristina:

Scrollat, läst, blivit oerhört inspirerad. Vilken härlig sida!!!! Nu blir det nya tider i köket! Tack

Svar: Åå tack vad härligt Kristina! Tack detsamma!
Alexandra Elemyr Unstad