Vegan - avokadofylld portabelloburgare

 
Middagen igår, så otroligt gott. Så löjligt enkelt. Perfekta ersättningen om ni någonsin ska bjuda en ickeköttätare på hamburgare. Eller någon annan mat för den delen. Eller - varför inte prova äta en middag helt från animaliska livsmedel en dag?
Om det är någonting som är främmande för dig, det vill säga!
 
Utmaningar är alltid roligt!
 
 
Igår var vi på Svenska Smaker i Gasklockorna i Gävle, supermysigt med mat och dryck-festival i stan och träffa på lokalproducenter. Min pappa var bland annat med deras microbryggeri Leufstabruk Bryggeri AB och hade smakpremiär av deras nya öl - Leufsta Pils. Kanongod!
 
Vi passade även på att mysa in oss hos Böle grönsaker från Ockelbo - så otroligt trevliga och deras grönsaker -  Så himla fina och goda!
Ekologiska och KRAV-certifierade.
 
 
Söt majs och morötter fick vi med oss hem. Barnen älskar verkligen majsen!
Majs är även en sån sak vi annars alltid är väldigt noga med vilken sort vi handlar i övrigt. Det är extra kul när man kommer över såhär fin.
 
 
Portabelloburgare då - svampen finns i de flesta affärer men ibland är den hopplös att hitta. Har ni framförhållning så be affären ta in åt er! Stor champinjon funkar också.
 
När svampen värms blir den otroligt god, så något mer än peppar och salt till stekningen är inte nödvändigt!
 

Till 2 fyllda portabelloburgare
 
4 stora svampar
2 avokado
salt peppar
olja till stekning
 
Skär bort foten, hacka upp den i småbitar. Lägg åt sidan.
 
Stek svamparna i olja på båda sidor i några minuter på mellanvärme, de kommer krympa.
Krydda med salt och peppar.
 
Skiva avokadon, lägg mellan två svampar.
 
Stek den hackade foten lite hårdare och låt rinna av på lite hushållspapper. Använd som topping.
 
 
Eventuellt bröd - jag tog två skivor gluten, ägg och mjölkfria rostbröd till min burgare.
 
Tillbehör som någon dressing, färska grönsaker, lök och pommes - även om de inte synns i bilden så var det med till middagen. De stod i ugnen.
 
En god dressing som är återkommande här är den här:
 
Dippsås - curry
 
2 dl fraiche - ghurt
0,5 msk kokossocker
1 tsk gul curry
1 krm gurkmeja
1/2 rivet äpple
skvätt sweet chili om man vill ha lite mer sting.
 
smaka av med salt och peppar
 
Låt stå minst ca 20-30 minuter.
 

 
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mums!

Svar: Ja visst ser de jättegoda ut!
Alexandra Elemyr Unstad