Vegan - grillad portabelloburgare

Svamp hör ju lite hösten till och grilla vill man gärna göra för att hålla kvar sommaren lite. Så vi grillade helt enkelt portabello som burgare i helgen, riktigt riktigt gott - för att inte tala om enkelt.
 
 

Portabello som ju är en kastanje-champinjon fast större än vad vi är van att se den, eftersom den fått mognat ut helt, är fylld med så mycket extra smak tycker jag. Dessutom är den kalasgod att fylla med olika grejer. Röror, ´ost´eller som här, avokado och rödlök. En kombo jag ofta återkommer till!
 
Svampen, vilket vi ju oftast i portabellons fall, redan köper rensad behöver vi möjligtvis bara skära till lite men den ska inte sköljas. Svamp, även vit champinjon, bör dock allitd ätas tillagad faktiskt.
 
Superenkelt alltså!

 
Till 4 burgare
 
4 ekologiska portabellosvampar (änglamark har ofta vet jag)
någon typ av grillolja; jag brukar blanda rapsolja med pressad vitlök, lite riven gul lök, paprikapulver och liite liquid smoke.
någon typ av fyllning: Här har faktiskt fyllt 1 svamp med 1 hel ekologisk avokado. 
 
Tillbehör :
 
Jag har rödlök, blandad grönsallad, turkiska cornichons, en vitlökssås gjord på iMat fraiche och glutenfria rostbröd här ovan. Det är mättande, tro mig!
 
 
Pensla svampen med oljan och grilla / stek. Servera med den valda fyllningen och tillbehören.
 
Njut!
 
 

Vill också passa på att ropa högt att @studentkak ( Studentkäk ) nu faktiskt är en bra bit över 1000 följare! Hurra!
 

Vegan - glutenfria rödbetsbiffar

Rödbetor - överallt finns det stora fina svenska rödbetor för nästan inga kronor just nu. Här kan man prata om att piffa upp maten med lite färg! De är ju så goda i t ex juice eller smoothie till frukost och mellanmål eller en god gazpacho och kanske t om  en ´carpaccio´ till förätt för en mysigt höstmiddag.
 
 
 
Här hemma blev de biffar till middag igår. Inte speciellt krångliga och jag tänker att ni får själva basen så kan ni lägga till och dra bort smaker som ni vill. Rödbetor är så tacksamma att laga mat på tycker jag, de har så mycket god smak själv och passar ihop med så mycket annat att det inte riktigt går att misslyckas med kombos. Våga vara lite crazy - om man ändå ska äta rosa mat menar jag.
 
 
Samma sak som jag gör på havrebiffarna jag postade här om dagen, så är de här baserade på just ren havregryn.
Tänk på att rödbetorna är olika stora så mängden vätska jämfört med torra ingredienser kan variera, men det är bara att prova sig fram!

För ca 10 biffar
 
2 stora rödbetor, typ baseball - stora
1 röd lök
2 klyftor vitlök
knippe persilja
1 tsk tahini
salt och peppar
3 dl ren havregryn
1 msk kikärtsmjöl/grönärtsmjöl/liknande
1 msk maizena
 
Skala och riv rödbetorna, löken och vitlöken. Klipp persiljan. Och rör ner tahini. ( prova ha i saker ni tycker om här, ingefära, chili, rökt paprika, aivar, hackade nötter - you name it )
Lägg i en kastrull med havregrynen och låt koka upp som en havregrynsgröt under omrörning.
Rör sen ner kikärtsmjöl och maizena tills det får en bra koncistens. Provstek!
 
Kanongott till potatis och en svampsås, eller ris med curry och gurkmeja, eller zoodels!
 
Jag åt dom igår med riven ost, jalapeno och vanligt vitt ris.
 
 
 

Vegan - glutenfritt filmjölksbröd

 
Jag äälskar filmjölksbröd. Äter alla gånger det lite mer stabbigare kompakta mättande och smakrika brödet än en fluffig formfranska.
En ostskiva och tomat med lite örtsalt på? Så gott!
 
Brödet blir inte så högt, jag brukar variera mellan att lägga i en brödform eller bre ut det i en mindre ugnsform ca 4 cm högt.
Första ger såhär skivbart, det andra delar jag in i rutor och delar ala " frökus " . Men då får man spana på tiden i ugnen lite.

Chansa - man kan oftast fylla dehär bröden med lite vad som helst!

Ett filmjölksbröd
175 C ca 60 minuter
 
4,5 dl soygurt och 2 msk citronsaft
1/2 dl agave/ljus sirap
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl pofiber
2 dl mjöl av ren havregryn
1/2 dl hela linfrön
3 msk krossade linfön
1 msk chiafrön
2 msk äppelmos (eller lingonsylt)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 dl rismjöl
0,5 ren havregryn
 
Börja med att mixa havregrynen till ett fint mjöl och rör ihop alla torra ingredienser.
 
Blanda soygurt med sirap och äppelmos/lingonsylt.
 
Blanda ihop allt till en fin smet, den kommer vara rätt rinnig men låt den stå i ca 5 minuter.
 
Häll över i vald form som klätts med bakplåtspapper, toppa med t ex chia och solrosfrön.
 
Ställ in mitt i ugnen i ca 1 timme på 175 grader.
 
Ta ut och låt svalna helt.
 
 
OBS, tiden kan variera. Jag brukar faktiskt mest glömma bort mitt bröd och kolla med sticka lite sådär en timme senare.
 
 
Visa fler inlägg