Kanelbullar som passar de flestas allergier - Kanelbullens dag!

Kanelbullens dag och vår sons 2 års dag!
 
 
 
Självklart kan inte jag låta bli att göra kanelbullar på en sån fantastisk dag - vi har ju dessutom tårt och bullkalas imorgon så därför gick jag loss med alla mina insamlade knep på bra bullar av olika former och slog ihop de bästa delarna till ett alldeles eget recept.

Så nu är de -  glutenfria, mjölkfria, sojafria, jästfria, äggfria och utan raffinerat socker.
 
Får ofta frågan om varför jag inte bara köper färdiga glutenfria mjölmixer på ICA istället.
Finns egentligen två svar.
1 - jag är för envis. Jag kan själv.
2 - jag tycker det är väldigt intressant att försöka lära mig att förstå hur olika mjöler, proteiner, stärkelser fungerar med varandra så att de liknar en vetedeg. Därför har jag aldrig provat en köpt mjölmix faktiskt.

( och att de kan innehålla t ex mjölk och ägg bland annat )
 
 
Medan pappan tog sonen ur huset bakade vi mästerkockar alltså snabba kanelbullar här hemma. Det är den andra saken som är så bra med dom, utöver att de i princip kan ätas av vem som helst - eftersom de inte innehåller någon jäst så går de också snabbt att göra!
 
Okej - de är ju kanske inte de snyggaste bullarna och bilden gör de absolut inte mer rättvisa - men riktigt saftiga och godkända av barnen blev de!
 
Vi valde att inte ha något pärlsocker, utan Märta valde kokos istället. Hackade nötter eller en frosting är ju också himla gott på. 
 

Till ca 20 stycken bullar
175 C
 
Deg
3 dl havremjöl ( mixat ren havregryn )
2,5 dl rismjöl
2 dl majsmjöl ( inte maizena )
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 msk pofiber
2 msk fiberhusk
1 dl agave sirap
1,5 tsk kardemumma
salt
75 g mjölkfritt margarin
2 dl plantbaserad mjölk
2 dl, dryga, plantbaserad yoghurt
1/2 msk citronjuice
1 dl riven kokt potatis
2 msk krossade linfrön som blötlagts med 3 msk vätska
 
Fyllning
100 g mjölkfritt margarin
Kanel
Agave eller kokossoker eller mixade dadlar

 
 
Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke. Smält margarinet och häll ner i smöret. Rör ner agave, riven potatis, yoghurt, mjölk och citronsaft tillsammans med linfrön i mjölken.

Blanda ihop torra ingredienser med resten och arberta degen ordentligt, vi hade assistenten. Låt den sen stå och vila i 10 minuter.
 
Blanda under tiden ihop fyllningen och sätt på ugnen.
 
Knåda degen för hand på mjölad yta, ( välj någon av de mjöler du hade i degen förslagsvis ), dela den sen i två delar och kavla ut dom på bakplåtspapper ca 60 * 30 cm . Bred över fyllningen och vik sen ihop degplattan.
 
Klipp remsor på ca 4 cm och gör flätor av, eller gör till snäckor genom att rulla ihop dem helt.
 
Pensla med en plantbaserad mjölk och strö på valfri topping.

Grädda i 15 minuter på 175 C - ta ut och låt svalna något.
 
30 minuter för kanelbullar - inte illa va?