Vegan - varm sallad - perfekt bjudmat

 
Hösten är här. Frost, krispig luft och prasslande löv. Maten får helst vara varm här hemma men jag älskar ju faktiskt sallad - så efter lite inspiration av min mamma blev det helt enkelt - varm sallad.
 
 
 
Innan jag går vidare på den här härliga salladen så ska jag berätta lite kort om vad som händer i mitt liv just nu och om varför det kan se lite knasigt ut på den här sidan för tillfället. 
 
Bloggen kommer och håller på att kopplas ihop med min företagshemsida - så de är på samma ställe - och dessutom bli lite freshare med freshare innehåll. Det den gamla är liksom, lite förlegat känner jag. Även om min syn aldrig har varit att trycka på någon vikt-och kroppspunkt med mitt företag så blir det lite kopplingen med just den andra hemsidan. 
Jag skrev ett långt inlägg om just det på min facebook tidigare idag så jag kopierar helt enkelt in det här under - så går vi vidare till salladen sen!
 
 
"För några veckor sedan åt jag middag tillsammans med några andra från ett nätverk jag är med i. Då fick jag frågan om vad jag gjorde och vilka jag vände mig mot.

Jag jobbar med livsstilsförändring - både med privatperson och på arbetsplatser - svarade jag.

Gick in lite mer på att jag är noga med att det handlar om just en livsstilsförändring och att personer som önskar en quickfix i form av t ex snabb viktnedgång snällt får leta sig vidare till någon annan för det erbjuder inte jag.

" aha men då borde det ju vara en väldigt enkel marknad "

Svar nej. Man kan ju tänka att människor gärna vill göra en förändring man kommer kunna ha nytta av i det långa loppet. En förändring som kräver att man lär sig ny kunskap, går ner på djupet, rotar runt och kämpar mot ett nytt mål BARA EN GÅNG.

Men faktum är att det är absolut tvärtom. Alla bloggar som visar hur de gått ner 50 kilo som ger ut sina självkomponerade dieter, alla bilagor man kan köpa på affären, alla kvällstidningar som erbjuder snabba trix, alla "hälsomagasin" som varje månad kan sälja nytt nummer med ännu mer trix - eftersom de första givetvis inte fungerade, många gånger inte ens så långt att ett nytt magasin hinner komma ut - lockar ju såklart mer. För det är billigare ( för stunden ) och kräver minst ansträngning.

Det läskiga är - att många bara gör och har ingen aning om varför det som sker sker. Sålänge målet nås och det fort. Leker med sina kroppar som om att vi hade flera än en, försöker ständigt eftersträva en tanke om hur man bör se ut - gång på gång.

För handen på hjärtat, tyst för dig själv.

Hur många dieter har Du provat?
Hur många år har Du provat olika dieter?
Hur många av dom har fungerat längre än några veckor?
Hur ofta ger du dig själv "tillstånd" att lyxa lite utifrån den dieten?

Och vet Du varför det är såhär?
Och framförallt - Varför du gör det?

Jag har grubblat sen dess på hur jag ska lägga upp min verksamhet. Hur jag vill passa mig för att använda någon form av shaming. Hur det är viktigt att det förstås att här är det inte vikt eller regler som ska styra utan kunskapen om varför och sen med verktygen och stöttning förändra det som förändras vill.

Mat ska ALDRIG vara det som styr din vardag till den grad att du inte orkar äta, eller väljer bort att äta för att det blir så jobbigt att följa några regler.

Mat är fantastiskt. Förstå hur mycket bra råvaror vi har, och har råd att köpa och äta. Hur de hjälper din kropp att må bra och leva. Det finns de som inte har möjligheten att välja alls.

Min hemsida är väldigt sällan uppdaterad just nu då den ska genomgå ett gäng stora förändringar. Bland annat ska den klubben som tillhör hemsideskaparen bort - det är ett medköpt koncept jag sällan använder mig av - dessutom ska det byggas ihop med bloggen där det jag vill använda mig av för att nå ut till Er finns som verktyg.

Jag kommer också starta igång en gruppträff på 10 tillfällen som inte är styrd av något förbund - vilket gör att den både blir mycket billigare men främst styr jag helt vad den ska innehålla. Dvs - alla är välkomna. "

 
Ja - mycket text och jag hoppas ni orkade läsa er genom allt! Det tar sin lilla tur att exportera inlägg med bilder och få dom rätt så håll till godo! Jag berättar när det är klart!
 
 
Så - varm sallad. Vilket fiffigt sätt att äta fresh sallad och ändå få i sig värmande mat. Jag hade min bästa vän på middag här hos mig igår och det här var vad jag bjöd på. Upplagt på ett stort fat med lite olika tillbehör.

 
Det går ju faktiskt att göra i väldigt många versioner och bara fantasin sätter gränser. Eftersom det ändå är höst så använde jag mig av fina rotfrukter och kantareller till min sallad. Som tillbehör hade jag snabbsyrad vitkål, syltade trattkantareller, vitlöksbröd och en kall sås som dressing. 
I grunden ligger en vanlig blandsallad. Gröna blad, gurka, tomat och paprika. Kallt.
Sen stoppade jag in rotfrukter jag hade hemma i en form i ugnen tillsammans med lite örter och olja. Sötpotatis, vanlig potatis, morot och lök.
 
Mot slutet drog jag över på grillen och la in körsbärstomater, paprika och vitlök.
 
Allt varvades sen på fatet med stekta kantareller och pak choi, färska haricots verts och marinerade sojabitar.
 
 
 

Kanelbullar som passar de flestas allergier - Kanelbullens dag!

Kanelbullens dag och vår sons 2 års dag!
 
 
 
Självklart kan inte jag låta bli att göra kanelbullar på en sån fantastisk dag - vi har ju dessutom tårt och bullkalas imorgon så därför gick jag loss med alla mina insamlade knep på bra bullar av olika former och slog ihop de bästa delarna till ett alldeles eget recept.

Så nu är de -  glutenfria, mjölkfria, sojafria, jästfria, äggfria och utan raffinerat socker.
 
Får ofta frågan om varför jag inte bara köper färdiga glutenfria mjölmixer på ICA istället.
Finns egentligen två svar.
1 - jag är för envis. Jag kan själv.
2 - jag tycker det är väldigt intressant att försöka lära mig att förstå hur olika mjöler, proteiner, stärkelser fungerar med varandra så att de liknar en vetedeg. Därför har jag aldrig provat en köpt mjölmix faktiskt.

( och att de kan innehålla t ex mjölk och ägg bland annat )
 
 
Medan pappan tog sonen ur huset bakade vi mästerkockar alltså snabba kanelbullar här hemma. Det är den andra saken som är så bra med dom, utöver att de i princip kan ätas av vem som helst - eftersom de inte innehåller någon jäst så går de också snabbt att göra!
 
Okej - de är ju kanske inte de snyggaste bullarna och bilden gör de absolut inte mer rättvisa - men riktigt saftiga och godkända av barnen blev de!
 
Vi valde att inte ha något pärlsocker, utan Märta valde kokos istället. Hackade nötter eller en frosting är ju också himla gott på. 
 

Till ca 20 stycken bullar
175 C
 
Deg
3 dl havremjöl ( mixat ren havregryn )
2,5 dl rismjöl
2 dl majsmjöl ( inte maizena )
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 msk pofiber
2 msk fiberhusk
1 dl agave sirap
1,5 tsk kardemumma
salt
75 g mjölkfritt margarin
2 dl plantbaserad mjölk
2 dl, dryga, plantbaserad yoghurt
1/2 msk citronjuice
1 dl riven kokt potatis
2 msk krossade linfrön som blötlagts med 3 msk vätska
 
Fyllning
100 g mjölkfritt margarin
Kanel
Agave eller kokossoker eller mixade dadlar

 
 
Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke. Smält margarinet och häll ner i smöret. Rör ner agave, riven potatis, yoghurt, mjölk och citronsaft tillsammans med linfrön i mjölken.

Blanda ihop torra ingredienser med resten och arberta degen ordentligt, vi hade assistenten. Låt den sen stå och vila i 10 minuter.
 
Blanda under tiden ihop fyllningen och sätt på ugnen.
 
Knåda degen för hand på mjölad yta, ( välj någon av de mjöler du hade i degen förslagsvis ), dela den sen i två delar och kavla ut dom på bakplåtspapper ca 60 * 30 cm . Bred över fyllningen och vik sen ihop degplattan.
 
Klipp remsor på ca 4 cm och gör flätor av, eller gör till snäckor genom att rulla ihop dem helt.
 
Pensla med en plantbaserad mjölk och strö på valfri topping.

Grädda i 15 minuter på 175 C - ta ut och låt svalna något.
 
30 minuter för kanelbullar - inte illa va?
 
 
 
 
Visa fler inlägg