Hemmagjord nutella på tre olika sätt samt allergi-alternativ

 
Hemmagjord nutella, så himla enkelt och såå mycket godare än köpt. Tycker iallafall jag. Det finns ett gäng olika sätt att göra det här. Jag föredrar min lite crunchy och inte så söt. Men givetvis kan man också få den väldigt len och rinnig och väldigt söt, utan raffinerat socker.
 
Jag tänkte att jag delar med mig av mina tre favoriter här nedan helt enkelt. De är goda som fruktdipp, i gröt, smoothies, på mackan eller som fyllning i kakor.
 
Grunden innebär ju hasselnötter i alla tre. Det går att göra nötsmör på frön, frösmör, om man inte tål nötter. Det går också att göra på kikärtor faktiskt!
 
Nötterna, fröna eller kikärtorna ska först rostas på 175 C i ca 10 minuter. Man får vara på sin vakt. Nötter ska sen läggas i t ex en ren kökshanduk och skrubbas rent från skalet.
 
Mixa sen till en så slät massa som man önskar. Som sagt gillar ju jag min lite mer crunchy. Det man ska kolla efter är att nötterna och fröerna ska börja släppa ifrån sig sitt eget fett för att få det så mjukt som möjligt. Vill man kan man sätta till en matsked kokosolja här.
 
Här har man nu själva grundmassan. Nötsmöret, frösmöret eller kikärtsröran.
 

Sen börjar det själva nutelliga.
 
Min klassiska:
100 g rostade och skalade hasselnötter (mixade = grundmassan)
2 msk raw kakao
1 msk kokossocker
 
Till 100 g hasselnötter så använder jag 2 msk raw kakaor, 1 msk kokossocker.
Mixas ihop. Man får kanske stanna och skrapa ner från kanterna då och då. 
 
 
Med dadlar:
100 g rostade och skalade hasselnötter (mixade = grundmassan)
2 msk raw kakao
5 urkärnade medjool-dadlar
1 msk kokosolja
 
Mixa först medjool-dadlarna till en jämn smet. Tillsätt kokosoljan och sen själva grundmassan. Mixa sen ner kakaon. 
 
Med agave:
100 g rostade och skalade hasselnötter (mixade = grundmassan)
2 msk raw kakao
0,5 msk agave