Glutenfritt filmjölksbröd som även går att göra helt vegan

 
 
 
Filmjölksbröd är så otroligt gott! Jag gillar det lite tyngre som blir i brödet, hur mättande det är och den goda smaken. Det här brödet håller sig även gott i flera dagar om man jämför med hur många andra glutenfria bröd kan vara.
 
Jag använder mig av filmjölk i grundreceptet men det går faktiskt utmärkt att byta ut mot soygurt och citron för ett veganvänligt alternativ!
 
Jag bakar det även i en rätt stor brödform, det kommer inte resa sig så mycket utan skärs i bitar som sen delas på mitten likt t ex en köpt "frökus" från affären!
Det blir ungefär 5 bitar av det här receptet (eftersom jag äter det själv i familjen) så har man en liten långpanna eller annan passande form som dubbla eller tredubbla receptet och gör det större!
 

175 C ca 60 minuter
 
4 dl filmjölk eller 4,5 dl soygurt och 2 msk citronsaft
1/2 dl honung/agave/ljus sirap
1 11/2 msk fiberhusk
1/2 dl pofiber
2 dl ren havregryn
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl solroskärnor
1 msk krossade linfön
1 msk chiafrön
2 msk äppelmos (eller lingonsylt)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 dl rismjöl
0,5 mixat ren havregryn
 
Börja med att mixa havregrynen till ett fint mjöl och rör ihop alla torra ingredienser.
 
Blanda filmjölk med honung och äppelmos.
 
Blanda ihop allt till en fin smet, den kommer vara rätt rinnig men låt den stå i ca 5 minuter.
 
Häll över i vald form som klätts med bakplåtspapper, toppa med t ex chia och solrosfrön.
 
Ställ in mitt i ugnen i ca 1 timme på 175 grader.
 
Ta ut och låt svalna helt.