Gluten & äggfritt tunnbröd - " Lovis bröd "

Det luktar nygräddat bröd i hela huset.
Efter att ha bakat de här supergoda glutenfria tunnbröden för några dagar sedan kunde jag inte låta bli att göra en ny omgång såfort de tog slut. Ikväll. Imorgon jobbar jag 14 timmars pass så både frukost och mellanmål behövs utöver lunch och middag. Jag längtar redan till frukost.
 
De påminner mig så mycket om Lovis bröd i Ronja Rövardotter och jag kan liksom inte låta bli att ta en rejäl "seg" tugga och känna mig lite mitt i storyn. Precis som att jag alltid har föredragit att äta skalade ägg rakt upp och ner istället för i kopp med sked. Tror det finns flera som känner med mig här! haha!
 
Brödet som är äggfritt, glutenfritt och går att göra mjölkfritt utan problem är så enkelt att göra och så gott att äta. 
 
Jag ska ta med mig en nygräddat ostmacka till sängen och bädda ner mig, spelar ingen roll hur sent klockan blir. Är det nygräddat bröd - då får man smaka. 
 

Till 8 stycken bröd - 2 h jästid - 15 minuters gräddning/stekning.
200 grader i ugn eller torr stekpanna
 
12 g jäst
4 dl mjölk  ( eller någon plantbaserad mjölk )
1,5 msk honung ( eller ljus sirap )
1 dl sojamjöl
1,7 dl havremjöl ( jag mixar ren havre till ett grynigt mjöl )
2 msk fiberhusk
1 nypa salt
sojamjöl till utbakning
brödkryddor eller andra goda kryddor / örter
 
Rör ut jästen i den kalla mjölken i en bakmaskin eller matberedare med deginsats.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sen ner i mjölk & jästblandningen. Det kommer bli en rinnig deg.
Ställ åt sidan med plast över i 2 timmar för att jäsa.
 
Mjöla bänken och ta upp degen som nu fått så fantastiskt fina trådar och fördela i 8 bitar. Rulla dom till små bollar i sojamjölet och kavla ut till platta bröd.
 
Antingen så steker ni i torr stekpanna och vänder när de fått färg. Eller i ugnen på 200 grader och gör samma lika. Eller gör båda två samtidigt. Det får plats ca 3 bröd åt gången i en vanlig ugn.
 
 
 
Vill man inte att de ska resa sig så mycket så nagga dom först eller använd kruskavel. Jag tycker de är lite charmiga med bubblor.
 
Det är också gott att strö lite örter över brödet innan det gräddas!
 
 
Njut som det är, till soppa eller kanske picknick-macka! Riktigt matigt och gott bröd!
#1 - - Anonym:

Hej. Kan man byta ut sojamjölet mot något annat mjöl? Vad tror du?

Svar: Hej!
Jag har inte provat - men att byta det mot kikärtsmjöl borde gå bra! Det hittar du lättast på välsorterade butiker eller butiker med utländskt sortiment!
Alexandra Elemyr Unstad