Det här med mat, recept och planering.

Det är fantastiskt härligt att logga in efter en vecka och se att ni iallafall hittar in hit varje dag trots inga nya inlägg.  Tack!
Det har varit sjuka barn, dubbla jobb och kvällsjobb och funderingar. Det här med kost och recept.
Det blir ju mycket bakat, mycket gotta, mycket bättre fika men givetvis inte någonting man inte ska äta med måtta för det.
Det balanseras dåligt och jag kan förstå att det önskas mer mat från vissa.
Mitt problem där är att i min mat är själva råvarorna ingredienserna och är inte så mycket mer än vad det heter.
 
Gör jag baconlindade färsbiffar och rotfrukter i ugn - så är det exakt det jag gör. Det finns liksom inget speciellt tillvägagångsätt eller hemliga ingredienser där i.
Det finns inte heller något rätt eller fel. Det går både att steka biffarna, t om koka dom, eller ha dom i ugn. Det är ju upp till var och en och deras smak. Kryddning lika så. Skriver jag att det är timjansbiffar - ja då kanske man väljer bort just dom biffarna för timjan är det värsta man vet. Men hade man haft helt blanka biffar med helt valfri smaksättning och istället valt chili - ja då kanske man hade tyckt det var jättegott. Förstår ni hur jag menar?
 
Jag vill uppmana folk att våga experimentera med bra råvaror i köket. Kombinera mera. Prova alla olika sätt. Det är väldigt sällan någonting faktiskt exploderar för att man skulle göra det tokigt. Man får bara börja om och man har även lärt sig någonting på vägen.
 
Jag är noga med att välja bra råvaror, helst efter säsong, ekologiska eller närproducerade - helst både ock. Det kan ibland få lov att väga över åt ena hållet. Så lite ingredienser som möjligt och ingredienserna i sig ska också innehålla så lite ingredienser som möjligt. T ex korv, eller pasta.

Man ska dock inte stirra sig blind här - läs på om det intresserar er om t ex E-nummer. Den kräsne konsumenten är ett fantastiskt bra "häfte/bok" att ha att bläddra i. Bara för att det är ett e-nummer betyder det inte att det är någonting dåligt eller farligt. Utan kan också vara tvärtom. Men givetvis ska man alltid vara kritisk - och som sagt. Läs på. Det gör både handling och matlagning så mycket bättre - och roligare tycker jag när man vet mer om det man håller på med.

Och man behöver inte vara en mästerkock för att göra bra mat. Det behöver inte heller se snyggt ut, eller serveras på fina tallrikar med skum och konstiga såser. Det kan gå hur fort som helst, bli matlådor över direkt och vara sådär supergott så man sitter tyst och bara njuter. Den typen av mat gillar jag bäst.
 
Grunder i vårt kök, utöver det jag redan nämnt;
 
  • vi lagar portioner för 6 trots att vi är 4 (3,5 i portionstorlekar) så vi alltid har minst två matlådor över. Ska det inte användas dagen efter  - fryser vi in det.
  • matlådor läggs upp först.
  • mat serveras alltid med en sallad (mer om det kommer)
  • Maten planeras alltid i förväg så både inköp blir mer ekonomiska samt förberedelserna går smidigare. Vi planerar månadsvis och handlar med ca 2 veckors mellanrum förutom enstaka ströprodukter.
  • ALLA får vara med och bestämma maten. Även om Arvid, 1.5 år, inte kan berätta vad han vill ha på listan så vet vi vad han föredrar att äta. Märta, 4 år, skriver en lista på favoriträtter och hon lagar dessutom maten själv (med vår hjälp) på torsdagar. Det finns 30-31 dagar att lägga in mat på. Alla får vara med.
  • Vi har en vegetariskt dag i veckan samt en dag för fisk stående.
  • Maten ska självklart vara näringstät och vi väljer varken bort eller äter extra av protein, fetter eller kolhydrater. Det ligger på en nivå på ca 20 - 30 - 50 . Det finns även bra med fibrer samt en bra balans mellan olika fett-källor. Beror på vad vi gör med det och vilken nivå på värme vi ska använda. Oftast använder vi oss av olivolja eller kokosolja - kallpressad men också smör. 
 
Det här med sallad då. Lätt hänt att man inte har någonting hemma, eller att man återigen glömde göra en. Men någonting är bättre än ingenting. Ett bra tips är att alltid göra en stor skål med sallad som har en bas som håller. T ex kål. Sen fyller man på den med nytt, i samma sallad. Då tar den inte slut och den blir dessutom varierad. Tillslut är salladen så fylld med goda grejer så hela den är en enda måltid. Perfekt lunch.
 
Och det behöver inte vara dyrt. Sålänge man planerar och har framförhållning. Dryga ut mat med bönor eller linser, går att köpa storpack torkade där en del bara behöver blötläggas dagen/natten innan. Tada - bara koka inför matlagning som vanligt. En del behöver inte blötläggas alls. Och ha grönt i frysen!
Kolla in er matplanering dagen innan, ta fram det som behöver tinas kvällen innan eller innan jobb/skola.
Inför ny matlista - inventera kyl, frys, skafferi. Vad kan ni bygga utav det ni har? Vad behöver kompletteras?
 
Våga prova någonting nytt varje månad - minst.
Det kan vara en exotisk frukt, ett nytt tillbehör till maten, en ny typ fisk eller en kombo som känns helt galen men kanske råkar bli det godaste ni gjort.
 
 
Okej så hur löser vi det här? Jag vill ju fortsätta inspirera er med bra och näringsrik mat för hela familjen. Det är annorlunda med bakning, och godsaker som ska vara goda fast liite bättre än vanliga godsaker. Där krävs mer recept och information.
För att kunna passa alla. För jag anser faktiskt att ALLA ska få fika. Vare sig man väljer bort livsmedel pga gå på diet, har en allergi, diabetes eller kanske valt bort av etiska eller kulturella anledningar. 
Det är inte min ensak. Jag levererar recepten, och njuter av dom på vägen. Och vill att ni ska kunna göra det också.
 
Jag tänkte att jag helt enkelt ger er 31 dagars käk, dvs namnen på rätterna, och OM ni känner att ni vill veta mer pga osäkerhet eller nyfikenhet så skriv en kommentar (går att vara anonym) annars inspireras ni och freestylar - och fortsätter skriva i kommentarerna iallafall?
Bilder på min dagens mat dyker oftast upp på instagram - dit kan ni hitta via både telefon och dator, trots inget inlogg. Där finns det också glada barn, yoga & löparbilder, katter och givetvis bilder på all fika jag envisas med att experimentera med.
 
 
Matlistan dyker upp under kvällen - och det kommer också komma en hel del nya recept på både bröd, energibars, godis och kaka.