Blåbärssmoothie med hemmagjord granola

 
En bra frukost är verkligen a och o för mig idag. Någonting jag absolut inte tyckte som en tonåring då jag hellre drack 7 koppar kaffe och sen möjligtvis åt lunch. Hur tusan klarade jag mig?! Idag hinner jag äta två gånger innan lunch, annars krashar hela jag.
Visst är det spännande hur kroppen och ens beteende faktiskt kan förändras och i det här fallet, till det bättre. Men det gick inte över en natt.
Flytande frukost har alltid varit mycket lättare för mig, och även sånt här som kan ätas med en sked. Även om jag numer väldigt gärna äter en god och rejäl frukostmacka. Någonting som också är svårare för mig idag, då jag pga av just självskador med kost som yngre har har gjort att jag inte kan äta gluten längre.

Därför ser jag alltid till att hitta på goda och bra recept på just glutenfria bröd.
 
Men smoothie. Smoothiebowls. Smoothie i burk. Smoothie i glas. Gröna smoothies, rosa smoothies. Smoothies älskas verkligen, av de flesta, av stora och små. Kan göras på faktiskt i princip vad som helst som kan mixas och förhoppningsvis görs den av en höög med näringsrika livsmedel. Kanon till frukost, mellanmål, före, efter, under träning, som en lunch t om.
Jag är ju, som många andra, torsk på juicer. Men med smoothies får man med det där härliga fibrerna som man lätt kan missa i just juicer och kanske t om lite tuggmotstånd beroende på hur väl man mixar den!
 
Jag föredrar att toppa min smoothie och äta den med sked, här ovan med en hemgjord granola, och blåbär. Tugga är en väldigt viktig del i vårt ätande och i min granola har jag även nötter och frön - bra fetter och protein.
 
Så himla enkelt att ta med sig till jobbet eller skolan, utflykt eller på resande fot. Återvinna en glasburk som här ovan, skruva på locket ordentligt och bara ha med sig. Fantastiskt!
 
Det finns en hel hög med "regler" om vilka grönsaker och frukter som passar bäst ihop med varandra, vilka som passar bäst förmiddag som eftermiddag och det finns bland annat t om en livsstil som kallas raw til 4 som äter just bara "råa" livsmedel - otillagat och rent - och då blir det främst mycket mycket frukt.
 
Jag säger att huvudsaken är att man faktiskt får i sig det "gröna" än börjar grotta ner sig i fruktlivsstilar. Vill man så absolut, men googla och var väldigt väldigt kritisk först! Det är en helt kostcirkel som ska få plats där i. Kunskap!

Jag har tidgare nämnt att jag själv oftast äter helt plantbaserat och oftast kallt på dagen och äter ett varmt mål med animaliskt till kvällen, det är inte alltid och absolut inte någonting jag lever efter - utan snarare så det blir och så jag många gånger mår bäst av att göra.
 
Smoothien på bilden då. Den innehåller banan, blåbär, hallon och röda vinbär. Kokosdryck samt en skvätt agave.
Banan är någonting man verkligen ska äta rejält mogen för att kroppen ska ta upp den lättast med all fantastisk energi och för att den ska vara snällast mot magen.
Det är någonting jag fått lära mig, för jag vill helst ha min banan grön och stenhård...
 

2 mogna bananer
1 dl frysta blåbär
0,5 dl hallon
0,5 dl röda vinbär
0,5 dl kokosdryck (eller annan plantbaserad dryck)
1 msk chiafrön
skvätt agave
 
Mixa och servera med en god granola, musli, nötter och bär eller frukt!