Glutenfria snickerskakor

Ord är nästan överflödiga för den här kakan. Anledningen till havregryn istället för cornflakes är, för de som inte vet det, att cornflakes innehåller gluten! 
Jag går på receptet direkt istället.
 
 

Snickerskaka ca 4 rejäla bitar (beror helt på höjden)
 
1/2 burk eko crunchy jordnötsmör
1 krm vaniljpulver
1 dl kokosflingor
2 dl ren havregryn
1/2 dl agave
1 msk kokossocker

1/2 dl jordnötter
7 st blödlagda medjool dadlar
1 nypa kanel
flingsalt
mörk choklad
 
Koka upp sockret, agaven och jordnötsmöret till en kräm, rör hela tiden och sänk till medelvärme om det känns för risky. Blanda havregryn, kokos och vaniljpulver för sig och ha sen ner i smeten. Häll över i en form som är klädd med bakplåtspapper och ställ in i kylen.
 
Häll av vattnet från dadlarna, mixa tillsammans med kanel till en kolaaktig smet. Bred över kakan, tryck ner jordnötterna och ställ in i kylen medan du smälter chokladen.
 
Smält chokladen, häll över kakan, ha på flingsalt och låt svalna i kylen. Skär upp i bra bitar - och njuut.
 
 

Glutenfria blondies med chiasylt

 
Mitt instagramflöde har översvämmats av hallonblondies från Roy Fares United state of cakes på senaste tiden och allas ser så förbaskat goda ut -tror det är en kaka och ett recept som känns väldigt somrigt och passande just nu. Jag ville givetvis inte vara sämre och började fundera ut ett lite mer - Alexandramodifierat recept. Förutom glutenfritt drog jag det givetvis några snäpp längre. Jag kan inte låta bli.
 
En barndomskompis var på besök igår och hon fick agera försöksperson - och fick inte heller veta vad det var i först, utan fick gissa och trodde mig först inte när jag väl sa var grunden var gjord på. Hon tog flera gånger om!
Vad tror ni?
 
När ni väl ser ingredienslistan så tro mig, bli inte "rädda" - ni vill prova!
Smeten i sig går jättebra att använda som "kakdeg" till t ex glass osv med. Eller äta som den är. Min son tyckte det var ruskigt onödigt att baka den när man kunde tjuväta smeten direkt ur skålen!

 
Glutenfria blondies med vit choklad - 8 bitar.
175 C - 30 minuter
 
1 förpackning ekologiska kikärtor
1 dl jordnötssmör ( eller annat nötsmör )
0,5 dl kokossocker
2 msk agave / honung
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
nypa salt om det inte är med nötsmöret
2 msk kokosolja - smält eller mjökfritt margarin
0,5 dl ren havregryn
1 krm vaniljpulver
1 tsk kanel
 
bitar av vit choklad
 
Skölj kikärtorna och mixa allt utom den vita chokladen till en jämn smet. Kan behöva stanna och skrapa ner från kanterna några gånger.
Smaka av och se om någonting behöver tillsättas extra efter smak.
Hacka vit choklad och rör ner i smeten.
 
Klä en ugnsäker form med bakplåtspapper och tryck ner smeten. Den kommer inte resa sig något märkvärt så gör inte lagret för tunt. Minst 2 cm.
Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna. Den kommer fortsätta sätta sig under tiden.
 
Servera med chiasylt och ´grädde´!
 

Energibars

 
De här goda energibarsen är verkligen en av mina favoriter! Så enkla att slänga ihop ett gäng att ha i kylen eller frysen och ta med sig när man är på språng, mellanmål när dagen känns sådär extra lång eller efter ett träningspass. Och de är så otroligt goda!
 
 

Till 10 st bars - går enkelt att dubblera!

2 dl ren havregryn

1 dl blandade nötter
0,5 dl mandelmjöl ( eller 2 msk rismjöl 2 msk tapiocapulver)
0,5 dl kakao
3 msk crunchy jordnötssmör ( naturellt, går även att använda sig av frösmör)
1 msk agave / honung
1 msk kokosolja
10 dadlar

Ev. Smält choklad att doppa i eller kokosolja/kakao.

Kärna ur dadlar och låt ligga i vatten ett tag.

Rosta havregryn och nötter i ugn i ca 10 minuter på 200 c.

Mixa alla ingredienser till en deg och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Ta av översta och frys i ca 20 minuter innan de skärs i lagoma bitar och doppas i choklad.
Låt stelna och förvara i kylskåp.
 
Vik in i papper för att lättare kunna ha med i väskan!
 
Tada!
Visa fler inlägg