Att baka glutenfritt och mjölkfritt

 
Det här med att baka glutenfritt är ingen lätt match - gluten gör en så otroligt stor del i det där fluffiga brödet man ofta vill åt.
Här ovan är ett experiment för att prova lite olika mjölkombos då jag för kunds räkning inte kan använda mig av mandelmjöl i receptet.

I frallorna finns både bla. majsmjöl och bovetemjöl.
Rödbetor och tranbär gör den lite roligare färgen på dom, planen var från början morot men då jag bara hade aprikos hemma och inte russing som jag tänkt, blev det istället rödbeta. Kändes som risk för ett för sött bröd annars. 
Brödet blev perfekt mjuka och saftiga  - men det är någonting med smaken jag inte klarar av.
Jag använder ofta bovete i andra recept utan den där eftersmaken, så antingen är det majsmjölet som är boven eller en kombo. Någon med erfarenhet av just de tillsammans?
 
Att mina kunder genomgår en livsstilsförändring är någonting som gäller dom alla. Vad som däremot inte gäller alla, är att det bara skulle handla om vikt, både uppåt eller neråt, eller för att höja prestationen i fysisk aktivitet.

Det kan också handla om att man drabbas av ett tillstånd i senare livet som helt plötsligt gör att mycket av det man en gång ätit - inte går längre pga överkänslighet eller födoämnesallergi.
 
Som nu - gluten, mjölk och sen tidigare mandel.

Allergikost är för mig en väldigt intressant del av allt jag gör i köket, någonting jag kommit i kontakt med efter att ha arbetat inom vården i 7 år.
Det är så mycket mer än att ta bort vissa saker för en diets skull. I min värld tar man aldrig bort någonting utan att komplettera med ett fullgott och likvärdigt substitut. Inte bara för smakens skull utan också för alla näringsämnen vi behöver.
 
Jag antar utmaningen, och slutresultatet planerar jag ska bli i form av en formfranska - enkelt att skiva upp, frysa in och ta fram till frukostmackan innan skolan. Jag tror jag har det i huvudet nu! 
 
 
Imorgon dyker receptet på en tårta utan socker, mjölk, ägg, bakpulver och gluten upp. Den överraskade jag min vän som precis fyllt år med ikväll. Riktigt god!