No bake - nanaicecream sandwich

 
 
En liten paus i brödbakningen idag gav de här små no bake - nanaicecream-sandwichen tid att få skapas.
Märtas favoritglass är sandwich och jag har länge funderat på att prova göra en variant av dom hemma, eftersom ugnen var upptaget av annat fick det istället bli en no bake variant.
 
 
En brödform, lite bakplåtspapper, och några varv in i en frys är allt som krävs.


 
Till en brödform - 12 bitar
 
Botten och toppen
 
500 g ekologiska russin
vatten
2 msk kokosmjöl
Kanel
1 msk raw kakao
ev. en skvätt rom
 
Lägg russinen i blöt så de precis täcks, låt ligga i ca 20 minuter och häll sen av vattnet. Mixa med kokosmjöl, kanel och kakao.
Vill man ha en lite mer vuxen dessert - ha i lite rom i vattnet medan russinen drar.
 
Lägg bakplåtspapper i brödformen, platta ner hälften av massan i botten och ställ in i frysen.
 
 
Glass
 
5 små ekologiska bananer (helst slantade och frysta för en fluffigare känsla, men helt färska går lika bra!
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk plantbaserad mjölk
 
Mixa bananer med vanilj och mjölk
 
Ta ut understa lagret russin och bred över glassmeten. Ställ in i frysen igen.
 
 
När glassmeten stelnat så bred över sista russinen och ställ in den i frysen igen. Minst 1 timme.
 
 
Chokladtopping
 
4 msk kokosolja
1 msk raw kako
 
Smällt kokosoljan och rör ner kakon.
Ställ in i kylen så den får stelna lite.
 
Ta ut glassen ur frysen och lyft ur formen, skär så många bitar som önskas och lägg på en tallrik.
Doppa eller häll chokladsmeten över och ställ in i kylen i 5 minuter om de ska serveras direkt.
 
Annars låt chokladen stelna och styckefrys sen med lite bakplåtspapper lindat runt.
 
 
 
 
 

Liten födelsedagstårta - hallonchokladmousse

I lördags fyllde en av mina bästa vänner 33 år. Igår var det bara hon och jag som hade en trevlig filmkväll och självklart var jag ju tvungen att överraska med en liiten tårta åtminstone. Den är gjord i en liten springform, ni ser ju i proportioner till ljusen, som jag förövrigt självklart satt åt fel håll med flit, i ett försök till att vara rolig - någonting flera reagerade på efter att jag postat bilden igår. haha.
 
Botten är glutenfri, sockerfri, mjölkfri, äggfri och även bakpulverfri. Med en touch av vanilj och lime.

Chokladmoussen är hallon och choklad - och bären ovanpå är jag rätt säker på att ni redan känner.
 

1 liten springform - 15 minuter - 200 C
25 g kokosolja ( eller mjölkfritt margarin, vilket jag inte riktigt förespråkar )
2 dl mandelmjöl
2 msk rismjöl/bovetemjöl
Limesaft ca 2 tsk
Skal från en halv lime
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk agavesirap
1 dl go green kokosdryck ( valfri plantbaserad fungerar säkert. Hört att havredryck ska göra fin pösighet. Jag behöver dock ha naturligt fritt från gluten )

Smält olja och blanda torra ingredienser på sidan av.
Ta av kastrull och ha ner lime, skal och agave i oljan.
Vispa ner mjölken och sen torra ingredienserna till en jämn smet.

Smörj en springform och bröa med fiberhusk. I med smeten och in i ugn, 200 C, i nedre delen i ca 15.
 
Knäpp ur, låt svalna och dela på två.
 

För större form - dubbla satsen och baktiden!
 
 
Chokladmousse
 
Kokosgrädde ( eller vispbar soyagrädde )
200 g mörk choklad ( jag har med hallonsmak )
 
Vispa grädden
Smält chokladen över vattenbad, vänd ner i grädden och ställ i kylen ca 10 minuter
 
Ta ut och vispa upp igen med elvisp för en fluffig chokladmousse

Att baka glutenfritt och mjölkfritt

 
Det här med att baka glutenfritt är ingen lätt match - gluten gör en så otroligt stor del i det där fluffiga brödet man ofta vill åt.
Här ovan är ett experiment för att prova lite olika mjölkombos då jag för kunds räkning inte kan använda mig av mandelmjöl i receptet.

I frallorna finns både bla. majsmjöl och bovetemjöl.
Rödbetor och tranbär gör den lite roligare färgen på dom, planen var från början morot men då jag bara hade aprikos hemma och inte russing som jag tänkt, blev det istället rödbeta. Kändes som risk för ett för sött bröd annars. 
Brödet blev perfekt mjuka och saftiga  - men det är någonting med smaken jag inte klarar av.
Jag använder ofta bovete i andra recept utan den där eftersmaken, så antingen är det majsmjölet som är boven eller en kombo. Någon med erfarenhet av just de tillsammans?
 
Att mina kunder genomgår en livsstilsförändring är någonting som gäller dom alla. Vad som däremot inte gäller alla, är att det bara skulle handla om vikt, både uppåt eller neråt, eller för att höja prestationen i fysisk aktivitet.

Det kan också handla om att man drabbas av ett tillstånd i senare livet som helt plötsligt gör att mycket av det man en gång ätit - inte går längre pga överkänslighet eller födoämnesallergi.
 
Som nu - gluten, mjölk och sen tidigare mandel.

Allergikost är för mig en väldigt intressant del av allt jag gör i köket, någonting jag kommit i kontakt med efter att ha arbetat inom vården i 7 år.
Det är så mycket mer än att ta bort vissa saker för en diets skull. I min värld tar man aldrig bort någonting utan att komplettera med ett fullgott och likvärdigt substitut. Inte bara för smakens skull utan också för alla näringsämnen vi behöver.
 
Jag antar utmaningen, och slutresultatet planerar jag ska bli i form av en formfranska - enkelt att skiva upp, frysa in och ta fram till frukostmackan innan skolan. Jag tror jag har det i huvudet nu! 
 
 
Imorgon dyker receptet på en tårta utan socker, mjölk, ägg, bakpulver och gluten upp. Den överraskade jag min vän som precis fyllt år med ikväll. Riktigt god!
 
Visa fler inlägg