Vegan - Sura godisremmar

Lördagar - bästa dagarna! Lördagsgodisdags!
 
Min 4 åring, Märta, älskar de torkade fruktremmarna jag brukar göra och hon älskar allt som är surt. Så igår tänkte jag att jag skulle prova kasta ihop ett par remmar som inte är torkad frukt, men nästintill bara innehåller frukt ändå. All smak kommer från frukt, sötningen är fri från vitt socker men är ändå växtbaserat, det är glutenfritt och allt håller ihop utan gelatin.
För omväxlingens skull bara lite mer än frukt, men fortfarande bättre än så mycket annat!
 
 
Hon skulle nöja sig med att köpa en påse med torkade tranbär och det är jag som mamma väldigt glad för att hon gör, men då får ju inte jag hitta på såhär roliga recept! Så lite egoboozt varning är det alltid när jag gör saker åt henne. Hon är utan tvekan min bästa kritiker.
 
 
Nog med mitt tjaffs - receptet!
 
Några av er har jag faktiskt redan förberett på min instagram - vad som behövs för det här, och det är bara för att jag ville att ni skulle vara redo - det tar inte tid att göra, men det behöver sätta sig helst över natten och vi har ju bara en natt kvar till lördag! Godiszoon.
 

Snabb lemoncurd utan ägg
 
2 eko citroner
4 dl vatten (om man vill fungerar också en plantbaserad mjölk)
4 msk maizena
1,5 msk agave / honung
25 g mjölkfritt margarin / kokosolja
 
Tvätta citronerna, riv skalet (akta det vita - blir beskt) och pressa juicen.


Blanda vatten, citronskal och citronsaft i en skål.
Ta fram en kastrull och ha i maizena, blanda ut med lite citronvatten så det inte klumpar sig och slå sen över resterande.
Koka upp under omrörning och låt puttra tills det tjocknar på. När det väl tjocknar på går det fort.
Smaka av med agave / honung - den kommer få mer syrlig smak ju längre den står så var inte rädd för att söta.
Rör till sist ner fettet och rör om tills det smält helt.
 
Ställ åt sidan
 
Limecurd utan ägg
 
2 lime
4 dl vatten (om man vill fungerar också en plantbaserad mjölk)
4 msk maizena
1,5 msk agave / honung
25 g mjölkfritt margarin / kokosolja
 
Tvätta limen, riv och pressa juicen.
 
Blanda vatten, citronskal och citronsaft i en skål.
Ta fram en kastrull och ha i maizena, blanda ut med lite citronvatten så det inte klumpar sig och slå sen över resterande.
Koka upp under omrörning och låt puttra tills det tjocknar på. När det väl tjocknar på går det fort.
Smaka av med agave / honung - den kommer få mer syrlig smak ju längre den står så var inte rädd för att söta.
Rör till sist ner fettet och rör om tills det smält helt.
 

Ställ åt sidan, alt ner i burk och ställ i kylen. Supergott till det mesta och allt behövs inte till godisreceptet!
 
 
Remmar
5 tsk agar agar
1,5 dl vatten
1,5 dl limecurd ( det går lika bra med köpt! )
skalen från 2 lime (eller 1,5 citron)
saft från 1,5 st lime (eller 1 citron)
1/2 dl kokossocker
1 msk agave
 
Ställ en plåt på plant underlag, lägg i bakplåtspapper och smörj den med olja. Jag hade kokosolja.
 
Rör ut agar agar med vattnet, skalet och saften.
 
Blanda curd, socker, agave och ha i agarblandningen, koka upp under omrörning och låt koka på rejält tills den börjar tjockna lite. Häll över bakplåtspappret och fördela så tunt som möjligt över hela pappret.
 
Låt stå minst 6 timmar - helst så länge man orkar - och olja sen en vass kniv och skär remmar.
 
Lägg dom på nytt bakplåtspapper / galler / över en kavel / på tork med undersidan nu uppåt i ca 2 timmar ( eller längre )
 
Tada!
 
Vill man så kan man mortla lite kokossocker och citronsyra och doppa dom i efter de ytterliggare 2 timmarna. Låt isåfall torka ännu längre.
 
Observera att de isåfall finns risk för att de inte längre är glutenfria, beroende på vad för citronsyra som används.
 
 
De ska förvaras öppet, ju mer de ligger framme desto segare så lägg i burk utan lock eller liknande!
 
 
Agar agar hittar ni på asiatiska livsmedelsbutiker för en bra peng, finns även på många hälsokostaffärer och/eller välsorterade livsmedelsbutiker. Det är gjort på alger!
 
 
 
 
#1 - - Mary:

Dem såg helt fantastiska ut, måste verkligen testa någon gång nu i sommar :)

#2 - - Marja - Baka Sockerfritt:

Vilka spännande recept! Ser jättefräscht ut!