Vegan - Bönburgare med avokado, coleslaw och hemmagjort hamburgerbröd

Den här middagen! Vilken succe - så god och så enkel att göra.
Allt är gjort från grunden så det kommer en hel radda med recept här under.
De är glutenfritt, det är vegan och det är skitgott!
 
 

 
" Majo "
 
1 dl plantbaserad mjölk, ex sojamjölk. (vill gärna använda en annan, så har någon ett tips på en som är bra - skriv en kommentar!)
1 msk citronjuice eller vitvinsvinäger
2 - 3 dl rapsolja - du häller i den sist så du märker när det är dags att stoppa.

valfri smaksättning om man vill göra det till en sås.
 
Blanda citron och mjölken i en långsmal bunke, ev. mixerstavsburk eller shaker.
Ställ ner mixerstaven i botten och samtidigt som du mixar, mixar, mixar så häller du i oljan i en jämn stråle. Det är mängden olja som avgör tjockleken. Mixa tills du får en krämig majo.
 
 
Coleslaw
 
Strimla färsk vitkål, morötter och lite vitlök.
Blanda med 3 msk av ovanstående majo och 1/2 dl soygurt. Smaka av med salt och peppar, ev kumminfrön.
 
 
" Kvarg & cream cheese "
 
Till hamburgerbröden behöver vi en tjockare form av soygurt, mer likt en kvarg än gräddfil. Så häll över soygurt i ett kaffefilter, och sen över ett glas och stå och rinn av i rumpstemperatur i ca 30 minuter. Lägg en köksduk över.
 
Vill man en "cream cheese" så gör det här över natten istället. Blanda den sen med valfri smak om man vill ha det. Örter och vitlök är gott - bred på smörgåsen och njut! 
Bönburgare
 
ett paket ekologiska svarta bönor
ett paket ekologiska vita stora bönor
( avrunnen mängd 230 g var )
två små rivna morötter, pressa ur vätskan alt använd rester från råsaftcentrifug.
1 - 2 vitlökar
2 msk fiberhusk
2 msk kikärtsmjöl/sojamjöl
2 msk ajvar eller sambal
rökt paprikapulver
 
Mixa bönor, vitlök, ajvar, morötter till en jämn smet. Ha i fiberhusk, mjöl och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar. Degen ska bli formbar och jämn. Provstek en liten bit på medeltemp.
 
Rulla degen till en avlång korv och sen i plast och låt ligga i kylen i ca 1 - 2 timmar.
 
Innan stekning så ta fram och skiva till burgare, Vill man gömma avokado i så platta ut två bitar lite extra, lägg några skivor avokado på ena och lägg på andra, tryck till i kanterna.
Annars är de goda att steka precis som de är.
 
Stek på medeltemperatur i mjölkfritt margarin och lite olja ca 7 - 8 minuter på varje sida. Vänd var 3e ca för en jämn och fin yta. 
Glutenfritt hamburgerbröd
 till ca 4 st. Går utmärkt att dubbla. 200 C.
 
250g av den gjorda kvargen
1 tsk citronjuice
1 dl mixad ren havregryn
knappt en 1 dl rismjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk sesamfrön till topping
 
Mixa havregrynen, blanda ihop med de övriga torra ingredienserna. Rör ner kvargen och få till en jämn deg. Det kommer vara kladdigt!
Försök inte kompensera med mer mjöl utan blöt händerna ordentligt och forma till 4 lika stora bullar, lägg på bakplåtspapper och sprinkla sen över sesamfrön.
 
Grädda ca 20 minuter. Känn efter med sticka i mitten.
Ta ut och låt svalna något på galler. 
 
Potatisklyftor - skär potatisen i klyftor, ställ in i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
 
Voila!
 
En komplett supermåltid! 
 
 
 
 
#1 - - Sandra Lejonhjärta:

Gud så gott, måste testa! :D