Vegan - auberginesill - prova någonting nytt på buffébordet i år!

Visst kan det ibland kännas ganska ensamt vid bordet när alla vuxna börjar med tre omgångar sill och skålar in midsommar - och där sitter man kvar och är ju inte riktigt som barnen som hoppar på det varma redan innan utan har på senare år seglat in på någon vuxenskala och snällt sitter och äter färskpotatis, gräddfilssås och rödlök? Lyssnar på jämförelserna på årets sill jämfört med förra årets sillsmak, ingenting slår ju iallafall en hederlig löksill och varför inte ta en nubbe på det, sålänge det inte är beska.
Säger inte att det är fyskam, men varför? 
No more!
 
De här kommer garanterat sillätarna också älska, så himla goda och jag som aldrig, och då menar jag aldrig, tagit en tugga av sill, var lite nervös över tanken att stoppa det i munnen - det ser faktiskt ut som sill, känns som sill och. smakar inte som sill ( vad vet jag? ). Men massor av goda smaker i en perfekt kombination med - ja vad?
 
Aubergine.
 
Som bara sitter perfekt med nykokt färskpotatis!
 
Här kommer 4 olika sorter och alla är fantastiskt goda!
 

 
Grund-sillen - auberginen.
 
Skala auberginen och skiva i tunna "sillformade" bitar. Lägg dom i en sil över kokande vatten, inte nudda vattnet utan det ska ångas, med lock över i ca 5 - 8 minuter.
 
Ta av och låt svalna.
 

" Löksill "
 
3 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
1 msk kokossocker
3 msk rapsolja
1/2 skivad gul lök
vitpeppar
grov senap
 
Koka upp vitvinsvinägern med kokossockret så det smälter, och ta av så det får svalna.
Skiva löken i ringar, varva med aubergine i burken.
Blanda ner oljan i vinägern och sist vatten. Smaka av med senap och vitpeppar.
Häll över lök och aubergine.
 
" Klar vitlökssill med chili"
 
1 - 2 klyftor riven vitlök
0,5 msk vinäger
3 msk rapsolja
2 msk hackad dill eller persilja
chili efter msak
vitpeppar
3 dl vatten
 
Riv vitlöken, blanda med vinäger, rapsolja, chili, dill och vitpeppar. Rör ner vattnet och häll sen över auberginen.
 
Obs. börja med att också bjuda eventuellt midsommar-hångel-material på den här sillen, det är rejält drag i den.
 
" Senapssill "
 
2 msk grov senap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
0,5 dl kokosgrädde
0,5 dl vatten
vitpeppar
flingsalt
gurkmeja
 
Blanda senapen med vitvinsvinägern och kryddor.
Ha i kokosgrädde och vatten och slå över oljan i jämn stråle. Häll över auberginen.
 
" Citronsill "
 
3 msk vinäger
1 msk kokossocker
3 msk olja
halv citron
1 dl vatten
1 msk dill
2 msk hackad spetspaprika
chili efter smak
flingsalt
 
Kok upp vinägern med kokossocker, ta av och låt svalna.
Rör ner olja, dill och flingsalt. Tillsist vattnet.
 
Tvätta och skiva citronerna.
 
Varva citron, chili, paprika, aubergine, salt med lagen.
 
Gör du den flera dagar i förväg så plocka ur citronen efter en dag.