#detoxTSM - lunch dag 9

Dag 9. Här väljer några att sluta. Gör man en detox för första gången kan det vara en bra start på 9 dagar. 
Efter en jobbnatt och några få timmars sömn för att kunna pussla ihop barn och sommarlov var det gott med lunch. 
Dagens sallad innehöll quinoa egentligen men eftersom jag ätit det hela helgen böt jag ut det mot blomkål och tillsatte lite nötter idag istället. 
 
Quinnoa och päronsallad 
För 2 portioner 
 
2 dl quinoa
2 päron 
2 dl strimlad kål
4 gröna sparrisar 
1 avokado 
Haricot verts 
Citron 
 
Skölj och koka quinoan. 
Skiva päronen.
Stek sparrisen i lite kokosolja.
Häll över hälften av citronsaften på sparrisarna när de fortfarande är varma. 
Skiva avokadon och blanda alla grönsaker med quinoan.
Häll över resten av citronsaften.
 
 

#detoxTSM - helgens recept

DetoxTSM fick åka med på husvagnssemester, men gick från upplägget lite. Kylen är ju inte direkt stor i en husvagn. Bra gick det iallafall, och här ovan är en liten tillbakablick från min helg.
Jag förberedde quinoa och grillad aubergine hemma och sen hade vi med oss största frukt och grönt-förrådet en husvagnscampare säkert sett. Kanongott när vi alla 3 dagar faktiskt hade sol heela dagarna.

Ni ska få de riktiga recepten för alla dagar här nere!


Fredag
Lunch – Sommarsallad
2 morötter
½ broccoli
½ blomkål
färska sockerärtor
färska haricot verts
färsk persilja
½ röd lök
saft från ½ citron

Skala och skär morötterna i stavar.
Skär broccoli och blomkål i skivor.
Lägg i iskallt vatten i ca 5 minuter.
Ta ur och blanda med ärtor och bönor. Strö över färsk persilja, finhackad rödlök och citronsaft.
 

Middag – Fänkålssallad med kokt torsk
1 fänkål
1 morot
50 g färsk babyspenat
1 apelsin
färsk dill
pinjenötter
200 g torsk
kokosolja

Skala moroten och slanta.
Skiva fänkålen.
Filea apelsinklyftorna.
Koka torsk och morot.
Stek fänkålen lätt i panna tillsammans med pinjenötterna.
Lägg spenaten på tallriken, lägg apelsin och torsk över och toppa med fänkål, pinjenötter och färsk
dill.
 

Lördag
Lunch – färska vårrullar
2 morötter
½ gurka
½ purjolök
2 dl strimlad kål, röd eller vit.
färsk ingefära
chili
2 dl böngroddar
2 avokado
Rispapper
Sås:
2 msk olivolja
½ citron
1 vitlöksklyfta
röd chili
Skala morötterna. Strimla tunt tillsammans med gurka, purjo och kål.
Riv ingefära.
Skiva avokadon.
Ha en låg skål med vatten redo och en fuktig ren kökshandduk.
Blötlägg ett rispapper i taget ca 30 sekunder. Lägg det på den fuktiga kökshandduken.
Fyll den väl med grönsakerna och rulla ihop.
Gör om till du har ca 8 rullar.
Blanda såsen och doppa rullarna i.

Middag – fruktig kål-sallad
2 nävar blandad sallad
1 broccoli
½ blomkål
1 dl strimlad kål – vit, röd eller spets
1 äpple
1 apelsin
groddar
ärtskott
pumpafrön
kallpressad olivolja
Skölj och skiva, strimla allt utom salladen.
Skala och hacka äpplet.
Filea apelsinen.
Servera tillsammans med en skvätt olivolja.

Söndag
Lunch – Linssoppa
½ liten vitkål
1 liten sötpotais
2 morötter
½ lök
2 hackade tomater
1 tsk gurkmeja
1 tsk cayenne
1 vitlöksklyfta
2 dl röda linser
röd chili efter smak
saft från ½ citron
timjan
5 dl vatten

Skala och skiva sötpotatis, morötter och lök. Riv vitlöken. Smält lite kokosolja i en kastrull och
tillsätt alla kryddor , sötpotais, morot, lök och vitlök. Slå över vatten och koka i ca 10 minuter.
Strimla vitkålen och ha i och koka ytterligare 10 minuter. Rör ner tomaterna strax innan. Ta av och
mixa med handmixer och häll tillbaka i kastrullen. Lägg i limserna och låt koka i ca 15 minter.
Servera med lite färsk timjan.

Middag - Kikärtssallad med tomat, basilika och fetaost
2 dl kokta kikärtor
4 tomater
1 dl kokt röd quinoa
färsk basilika
1 vitlöksklyfta
¼ strimlad rödkål
1 msk olivolja
1 citron
fetaost
Koka kikärtor och quinoa enligt anvisningar på paketen.
Strimla rödkål och hacka tomaterna.
Blanda allt tillsammans med
1 msk olivolja och saften från 1 citron. Rör sist ner basilika och toppa med fetaost gjort på får eller
getmjölk.

 
Dagens recept:
Måndag
Lunch – jordgubb och spenatsallad
2 nävar babyspenat
2 nävar ruccola
2 dl jordgubbar
4 skivor chevre
1 dl valnötter
saften från ½ citron

Skiva jordgubbarna, hacka valnötterna och pressa citronen.
Lägg spenaten på tallriken, strö över jordgubbarna.
 

 
Nu ska jag åka iväg och handla alla grejer som behövs uppdateras innan vi åker på bröllopsresa på fredag och barnen på semsester med mina föräldrar.
4 personers kläder för 10 dagar och mycket annat. Spännande! Bara vi inte tar fel väskor..

#detoxTSM - lunch dag 5

Min dagens lunch, på dag 5 är från tisdagens lunch - spagetti med het avokadokräm 
Det är så otroligt gott och går så snabbt att göra Zoodles, och avokadokrämen - verkligen pricken över i tillsammans med färsk mango!

Imorse gick jag av sista jobbnatten och efter frukosten som bestod av gul kiwi och avokado, hoppade jag fort i säng.
Nu på förmiddagen har jag förbetett quinoa och aubergine inför helgens måltider, då vi åker ut till husvagnen i helgen med barnen. Det bästa sättet att klara av att resa under den här tiden är förberedelse, men jag kommer några måltider avvika från upplägget just därför. Det finns begränsat utrymme och att förbereda alla måltider kommer inte innebära färsk och god mat när det väl är dags. Så jag hoppar lite till det som blir smidigast helt enkelt!

Recepten får ni förhoppningsvis iallafall, om mottagningen samarbetar!
 
 
 
Dagens lunch enligt upplägget är en "sommarsallad", med färskt grönt, rödlök och persilja.
 
För 2 portioner

2 morötter
½ broccoli
½ blomkål
färska sockerärtor
färska haricot verts
färsk persilja
½ liten röd lök
saft från ½ citron

Skala och skär morötterna i stavar. Skär broccoli och blomkål i skivor. Lägg i iskallt vatten i ca 5 minuter. Ta ur och blanda med ärtor och bönor. Strö över färsk persilja, finhackad rödlök och citronsaft.

 
Visa fler inlägg