#detoxTSM - Hela upplägget plus bonusrecept!

Då var vi inne på de sista dagarna!
Min man har inte gått på semester ännu, han kämpar några timmar till. Så jag har roddat barn, städat hus, tvättat, handlat klart och packat till alla 4 för 10 dagar och där mellan ätit mat. Förberett matlådor åt mig, så de har inte varit de mest roliga att ta kort på alla gånger.
 
Sista dagarna i upplägget kommer här under. Jag lyfter för Rhodos och bröllopsresa ikväll så nu har jag svarat på några mail och för första gången satt min mail på semester-mode. Lite häftig känsla!
 
Håll koll på min instagram i dagarna så kommer även ett grymt erbjudande på organisk hudvård dyka upp. Det är så viktigt att tänka på sin hud i den här värmen och den strålande solen - dessutom är det också viktigt vad vi har på vår hud och vad det gör mot naturen.
 
Kom ihåg att äta och dricka i värmen fast det känns tufft. Några tips:
 
  • Färsk frukt - bra med energi, vatten och kallt.
  • Frysta bär - frys ner bär i iskuber och ha i vattnet, blir lite roligare att dricka och man kommer ihåg att dricka mer ofta. Ha lock på bara, se upp för alla lömska getingar som också gillar bär och frukt!
  • Zoodles och grönsakspasta - gör kylda lätta måltider av grönsaker och rotfrukter. Så lätt, snabbt och skönt att äta i värmen. 
  • Ät fler gånger smått, hellre än att glömma bort att äta i värmen och alla resor.
  • Vatten, vatten, vatten!
 


Tänkte även ge er ett extra-recept som redan ligger upp på instagram på dehär härliga äppel och kanelbarsen! Kanon att ta med som mellanmål!


1,5 dl skållade mandlar.
15 st urkärnade dadlar
2 msk sultanrussin ( kung markattas)

2 msk äppelsås (1 nerkokat ekoäpple med 1 krm kanel)
1 krm vaniljpulver

Mixa, skrapa kanterna om de behövs, kavla ut mellan två bakplåtspapper och kyl över natten. Skär upp i bars!


Tisdag

Middag – Regnbågssallad
1 dl rödkål
1 dl blomkål
1 dl morot
1 dl broccoli
2 nävar spetskål
½ röd paprika
1 avokado
1 msk sesamfrön
1 msk kallpressad olivolja
1 cm riven ingefära
Mixa rödkål, blomkål, morot och broccoli fint var för sig. Skiva avokadon och paprikan.
Blanda olivolja och ingefära.
Blanda ihop kål, morot och broccoli. Lägg över avokado, paprika, häll över olivoljan och strö över
sesamfrön.

Onsdag

Lunch – Squashpasta med pesto

3 squash
1 msk kallpressad olivolja
1 näve färsk basilika
1 näve babyspenat
½ dl solrosfrön
½ dl cashewnötter
1 krm cayenne
1 krm chiliflakes
saft från ½ citron

Använd en potatisskalare och gör tunna spagettis av squashen, när du närmar dig mitten med fröna
vrider du och börjar i yttrekanten igen. Lägg dom i kallt vatten.
Mixa allt till peston och rör ihop med spagettin.
Toppa med lite lösa solrosfrön och krossade cashewnötter.

Middag – Kyckling och quinoasallad

1 stort kycklingbröst
1 klyfta vitlök
1 ½ dl röd quinoa
1 gul lök
½ dl tranbär
½ dl mandlar
1 citron
torkad salvia
Ruccola
Babyspenat

Mixa vitlök, 1 msk citronjuice och salvia – och massera in kycklingen med krämen.
Koka quinoan.
Skiva löken.
Stek kycklingen tills den är genomstekt. Tärna upp den i bitar.
Blanda ruccola och babyspenat.
Blanda quinoa med kycklingbitarna, hackade mandlar, tranbär och resten av citronjuicen.

Torsdag

Lunch – Blomkålstabbouleh med svarta bönor

1 dl svarta bönor, kokade
1 blomkålshuvud – ta loss alla blommor
2 dl körsbärstomater, slantade
3 dl färsk persilja, finhackad
1 dl hackad selleri
1 röd lök, finhackad
2 msk kallpressad olivolja
näve bladspenat
1 citron

Koka svarta bönor.
Mixa blomkålen till ett ris i matberedare.
Blanda med övriga grönsaker, bönor och örter, blanda ihop olivolja och citron och häll över.

Middag – Bakad sötpotatis med mangold och avokado

2 sötpotatisar – prickade
1 gul lök
2 nävar röd mangold
1 avokado
1 klyfta vitlök
cayennepeppar
citron
chili

Baka sötpotatisen i ca 45 minuter i ugnen på 200 C
Stek lök, vitlök och mangold.
Mosa avokadon med lite citronsaft och chili.
Skär ett snitt i sötpotatisen, fyll den med lök och mangoldfräset, avokadokrämen. Toppa
cayennepeppar och mer citronsaft.

Fredag

Lunch – Grönkålssallad med chili-cashew
1 stor bunt med grönkål alt. En påse färdigstrimlad. Bunt är att föredra.
2 vitlöksklyftor
2 msk kallpressad olivolja
½ citron
granatäpplekärnor
torkade tranbär
cashewnötter
cayennepeppar
chiliflakes

Blötlägg cashewnötterna i några minuter, häll av och blanda med cayenne och chili.
Rosta i ugnen i 10 minuter på 200 grader.
Strimla kålen fint, skär bort stammen.
Blanda pressad vitlök med olja och citronsaft.
Häll dressingen över kålen, slå ut kärnorna från granatäpplet och lite saft. Servera med torkade
tranbär och cashewnötterna.

Middag – Kryddig grönsakssoppa
2 msk kokosolja
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 krm cayenne
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
4 tomater
1 liten squash, tärnad
2 dl tärnad kokt potatis
2,5 dl grovhackade haricot verts
1 dl spenat, finhackad
1 dl färsk basilika, strimlad
4 dl vatten
saft från ½ citron

Smält kokosoljan i en kastrull och ha paprika, cayenne och gurkmeja tillsammans med lök och
vitlök.
Stek tills de blivit lite genomskinligt. Lägg i squash, tomater, potatis och bönor och häll över
vattnet. Låt koka i ca 8 – 10 minuter under lock, rör om då och då.
Rör ner spenaten. Lägg på locket i 2 minuter och tillsätt sen citronsaften.
Servera toppad med färsk strimlad basilika.

Lördag

Lunch – Spenatsallad med mandlar och fetaost
2 nävar babyspenat
2 nävar rucola
1 avokado
färsk koriander
1 dl hackade mandlar
1 vitlöksklyfta, riven
2 msk kallpressad olivolja
1 dl ärtskott
fetaost på get eller fårmjölk

Blanda olivoljan med vitlöken.
Blanda alla grönsaker på tallriken med mandlar och ringla över dressingen. Toppa med smulad
fetaost och ärtskott.

Middag – Rödbetssallad
4 st rödbetor
2 nävar ruccola
1 näve bladspenat
1 apelsin
4 st morötter
1 dl blötlagda cashewnötter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 cm ingefära
saft från ½ citron
2 msk kallpressad olivolja
4 skivor chevre

Koka rödbetorna och dra av skalet. Skär dom i mindre bitar.
Filéa apelsinen.
Blanda ruccola och bladspenat. Lägg på rödbetor och apelsin.
Mixa allt till morotsröran till en slät kräm och servera salladen toppad med chevre.

Söndag

Lunch – Äpple och fänkålssallad
2 stjälkar selleri
2 fänkål
1 stort fast äpple
1 msk citronjuice
2 msk kallpressad olivolja
½ dl hackade valnötter
2 msk finhackad slätbladig persilja
1 näve ruccola

Hacka sellerin fint, skala fänkål och äpple i tunn-tunna remsor med potatisskalaren.
Blanda olja och citronjuice tillsammans med persilja. Blanda selleri, fänkål, äpple tillsammans med
dressingen. Lägg över ruccolan och toppa med valnötter.

Middag – torsk i ugnen med palsternacka och gröna bönor
400 g torsk
2 dl färska gröna bönor
½ strimlad spetskål
1 näve babyspenat
1 näve ärtskott
2 palsternackor
1 msk kokosolja
torkad timjan
Citronklyfta

Skala och skär palsternackan i tunna stavar. Massera in med kokosolja och torkad timjan.
Lägg torsken i ugnsäker form tillsammans med palsternackan och tillaga i ugnen i 10 minuter på
200 C.
Lägg upp spetskålen med babyspenaten och bönorna, lägg på torsken och palsternackan. Toppa med
ärtskott och citronklyfta.
 
 

Wow ! 28 recept senare, 14 dagar med bara ren mat och vi är här nere!
Hur mår ni? Maila mig
gärna och berätta hur allt gått, hur ni känner för framtiden, fick ni önskade resultat?
Ni har varit ett gäng helt otroligt duktiga detoxare, och vad glad jag är över att ni har följt med mig
på resan och att jag har fått följa er!
Dela gärna vidare till nära och kära som vill prova på efter de ser hur bra Ni mår!
 
Nu går jag på semester, ha det fantastiskt skönt i Sveriges sommarsol så ses vi om 2 veckor igen <3 Kram!