Kikärtsgryta och mangosmoothie

 
 
Lördag är våran vegetariska dag här hemma. Idag blev det en god kikärtsgryta med ris, krämig sallad och mangosmoothie till middag. Riktigt mättande. Det tråkiga med att det är så mörkt om kvällarna än är att bilderna blir så trista vid middagsdax.

Recept till 6 portioner - 40 minuter
 
2 förpackningar kikärtor
1 stor morot
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 cm färsk ingefära
3 tomater
1 paprika
2 burkar kokosmjölk
1/2 msk honung
3 tsk grön curry
halv citron
babyspenat
 
1 tsk gul curry
1 krm gurkmeja
vitpeppar
ekologisk grönsaksbuljong
 
 
Börja med att skala och hacka moroten och lägg i kastrull med vatten och grönsaksbuljong (så de precis täcker) och koka halvt mjuka.
Under tiden, hacka lök och vitlök och stek med olivolja och smör tillsammans med honungen, curryn och gurkmejan. Hacka tomaterna och ha i lökfräset och låt de bli en tomatsås. Riv ingefäran och slå på kokosmjölken och låt koka på låg värme. Ha i moroten med hälften av buljongen, paprika och kikärtor och låt stå och puttra tillsammans i ca 10 minuter på svag värme.
Smaka av med vitpeppar, citronsaft och rör i babyspenaten strax innan servering.
 
Servera med ris och en mild sallad, avocado passar väldigt bra mot det lite starkare i grytan.
 
 
Mangosmoothie ca 1 liter
 
2 dl tinad fryst mango
3 bananer
3 dl kokosdryck (t ex go green)
 
Mixa och håll kyld tills den ska drickas
 
 
För en portion med ris och sallad samt mangosmoothie blir energifördelningen såhär. Perfekt tycker jag!
 
#1 - - henna:

Ska prova!