Kikärtsgryta och mangosmoothie

 
 
Lördag är våran vegetariska dag här hemma. Idag blev det en god kikärtsgryta med ris, krämig sallad och mangosmoothie till middag. Riktigt mättande. Det tråkiga med att det är så mörkt om kvällarna än är att bilderna blir så trista vid middagsdax.

Recept till 6 portioner - 40 minuter
 
2 förpackningar kikärtor
1 stor morot
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 cm färsk ingefära
3 tomater
1 paprika
2 burkar kokosmjölk
1/2 msk honung
3 tsk grön curry
halv citron
babyspenat
 
1 tsk gul curry
1 krm gurkmeja
vitpeppar
ekologisk grönsaksbuljong
 
 
Börja med att skala och hacka moroten och lägg i kastrull med vatten och grönsaksbuljong (så de precis täcker) och koka halvt mjuka.
Under tiden, hacka lök och vitlök och stek med olivolja och smör tillsammans med honungen, curryn och gurkmejan. Hacka tomaterna och ha i lökfräset och låt de bli en tomatsås. Riv ingefäran och slå på kokosmjölken och låt koka på låg värme. Ha i moroten med hälften av buljongen, paprika och kikärtor och låt stå och puttra tillsammans i ca 10 minuter på svag värme.
Smaka av med vitpeppar, citronsaft och rör i babyspenaten strax innan servering.
 
Servera med ris och en mild sallad, avocado passar väldigt bra mot det lite starkare i grytan.
 
 
Mangosmoothie ca 1 liter
 
2 dl tinad fryst mango
3 bananer
3 dl kokosdryck (t ex go green)
 
Mixa och håll kyld tills den ska drickas
 
 
För en portion med ris och sallad samt mangosmoothie blir energifördelningen såhär. Perfekt tycker jag!
 

Tacos - egna nachochips, tortillia och kryddblandning

Fredagar är ju oftast = tacos. Iallafall här hemma. Det är ju kanske en av de mer nyttigare måltiderna vi ala Svensson äter, omedvetet åtminstone - om vi nu inte har mer smältost än grönsaker!
För att få det lite mer rent brukar jag också göra egna nachochips och tortilliabröd ( då slipper jag få ont i magen av vetetortillian också ) och min egen kryddblandning.

Chipsen går på 10 - 15 minuter i ugnen och går att göra annat än bara nachostyle såklart.
 
Nachochips - två plåtar - 15 minuter
2,5 dl mandelmjöl
2 äggvitor
kryddor ( idag tacokrydda, men lökpulver är en annan favorit här hemma, eller bara flingsalt )
tips : lite riven ost ( då är tiden i ugnen lite längre. Mer 15 minuter än 10 )
 
Knåda ihop en deg, dela på två. Kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper, dra bort översta och skär mönster som bilden ovan, in i ugnen på 175 grader i 10 - 15 minuter. Ta ut och låt svalna, knäpp loss bitarna!

Tortillia ca 6 st - 15 minuter
 
5 ägg ( eller ca 6 msk kikärtsmjöl )
1,2 dl mandelmjöl
1,2 dl kokosmjöl
tacokrydda om man vill ha lite extra smak
 
Vispa ihop och sväll i ca 10 minter. Stek i neutral olja - jag själv föredrar olivolja dock.

Egen tacokrydda
 
1 1/2 tsk salt
2 tsk chilipuvler
2 tsk paprikapulver
1 1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
 
Blanda alla ingredienser och förvara i en lufttät burk.
1 msk krydda räcker till ca 500 g köttfärs så det här räcker till 2 - 3 måltider!
 

1½ tsk salt

2 tsk chilipulver

2 tsk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk spiskummin

2 krm cayennepeppar

- See more at: http://ulrikadavidsson.se/egen-tacokrydda#sthash.7KVk6rjT.dpuf

1½ tsk salt

2 tsk chilipulver

2 tsk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk spiskummin

2 krm cayennepeppar

- See more at: http://ulrikadavidsson.se/egen-tacokrydda#sthash.7KVk6rjT.dpuf

1½ tsk salt

2 tsk chilipulver

2 tsk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

1 tsk spiskummin

2 krm cayennepeppar

- See more at: http://ulrikadavidsson.se/egen-tacokrydda#sthash.7KVk6rjT.dpuf

Vill man inte göra egen tortillia men inte vill ha den köpta vete från affären är vitkål riktigt gott att använda!

Dagens pyssel & recept på tre lager rawfoodtårta

 
 
 
 
Idag har matberedaren gått varm här hemma, och ugnen har torkat frukt hela dagen. Jag har knappt suttit ner sen jag lämnade barnen till förskolan. Så nu ska jag krypa ner i soffan bredvid min man med jordgubbar.
 
Det här är vad jag åstakommit idag - tre olika smaker på fruktremmar - hallon, äpple och banan & körsbär. Barnen ville inte sluta äta. Godkänt betyg för mig! Endast frukt & bär!
 
En choklad & kola - godisbit. Inget tillsatt socker, t o m vegansk ( vegansk köpt choklad på den här ) . Även den blev en hit hos Märta som fick smaka en liten bit.
 
Och satt ihop en rawfood-tårta till morgondagens tjejkväll. Hade velat ha den liite mer fluffigare och lenare (en bättre mixer) - men hoppas det sätter sig fint i frysen till imorgon. Choklad, kola och pekannöt. Bild på hela kommer då. Planeras att serveras tillsammans med lätt värmda bär! 
 

Recept för en springform - 1 timme med tre lager - förberedelse: blötlägga nötter
 
Botten/lager ett:
 
1,2 dl valnötter
1,2 dl riven kokos
1/2 dl urkärnade dadlar
2 msk raw kakao
1 krm flingsalt
 
Häll av vätskan från de blötlagda mandlarna och mixa ihop med de övriga ingredienserna till en rullvänlig deg.
Tryck ut den i botten på en springform och ställ in i frysen medan lager två görs
 
Lager två:
 
2 dl cashewnötter
1,2 dl dadlar
1 dl kokosgrädde ( ställ burk med kokosmjölk i kylen så separerar sig vätskan och den krämig delen om du inte har kokosgrädde )
1 tsk vaniljpulver
 
Häll av vattnet till nötterna och mixa med övriga ingredienser längre till en fluffig smet. Häll över lager två och ställ in i frysen medan lager tre görs.
 
Lager tre:
 
1 dl lika delar valnötter och pekannötter
2 dadlar
1 msk raw kakao
nypa vaniljpulver
2 msk kokosdryck för att få lite mjukare konsistens på smeten ( ha på mer om det behövs )
 
Häll över sista lagret och ställ in i frysen, ta fram ca 20 minuter innan den ska ätas och servera med en syrlig bärsås!

Visa fler inlägg