Vegan - kålpudding med gräddsås

Husmanskost är det bästa jag vet. Kanske inte den roligaste maten att ta kort på, väldigt brunt med brunt. Men är ju så himla gott!

Tredje bästa med husmanskost är att det förutom nästan alltid är relativt enkelt och näringstätt också är billig mat.
För mig finns de viktigaste grundstenarna med i den här rätten. Protein, fibrer, grönsaker - både råkost och tillagade. Långsamma kolhydrater och faktiskt inga sk. Onödiga kolhydrater. Inte ens i en kålpudding som ju faktiskt ' måste ' ha lite karamelliserad kål. Jag har använt mig av kokossocker istället för sirap och den glykemiska belastningen blir inte alls speciellt hög.
Och bra fetter också. Allt är helt plantbaserat.
Som jag vill ha det!
Jag rörde bara ihop lite frysta lingon med lite kokossocker och en urkärnad dadel. Jag tycker om det lite beskt. Iomed att kålen innehåller lite socker.
Rårivna morötter till husmanskost är ju nästan lag, ångrar att jag glömde vaxbönorna bara! Vaxbönor och gröna bönor är en annan favorit.

Det mest udda till den här rätten är nog kanske zucchinin som jag saltat, torkat av, låtit legat i lite liquid smoke och sen grillat. Liquid smoke är faktiskt helt vad det låter som. Vätska utvinnet ur rökt trä. Favorit här hemma.

Kålpudding 6 portioner
225 C
Ett medelstort vitkålshuvud
En gul lök
En vitlöksklyfta
4 portioner kokade röda linser i buljong
1 dl plantbaserad grädde
2 msk kokossocker
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
Champinjoner
3 dl plantbaserad grädde
1 tsk vitvinsvinäger
Vitpeppar
Salt
1 msk rött vin
Ev lite örter
Koka linserna enligt anvisning på paketet.
Sätt på ugnen.
Strimla vitkål, gul lök och vitlök. Skiva champinjoner.
Stek vitkål i omgångar i olja tills den är lite genomskinlig. Tillsätt hälften av löken.
Lägg hälften av vitkålen på botten i en ugnssäker form.
Stek linserna ihop med resten av löken, vitlök, kryddor. Lägg över vitkålen och stek resten av vitkålen ihop med kokossocker och toppa linserna. Häll över 1 dl grädde.
Stoppa in i ugnen i ca 30 minuter.
Stek champinjonerna lite lätt. Slå på grädde, vitvinsvinäger, rött vin och smaka av med kryddor. Låt koka ner.
Servera med inlagd gurka, bönor, rårörda lingon, potatis..

Jag finns också på Instagram. Där dyker ibland snabba små recept på goda röror och enkla kakor upp först, bilder från vår vardag med barn, natur, musik, eko och mycket pyssel för stora och små.
Jag vill gärna följa er där, gå in och säg hej!
Jag tycker vanlig husmanskost är läskig.
Ska försöka mig på att göra egen kalops snart, något tips?
Kålpudding är ännu ett för stort steg för mig ;)