Vegan - kålpudding med gräddsås

 
 
Husmanskost är det bästa jag vet. Kanske inte den roligaste maten att ta kort på, väldigt brunt med brunt. Men är ju så himla gott! 
 
 
Tredje bästa med husmanskost är att det förutom nästan alltid är relativt enkelt och näringstätt också är billig mat. 
 
För mig finns de viktigaste grundstenarna med i den här rätten. Protein, fibrer, grönsaker - både råkost och tillagade. Långsamma kolhydrater och faktiskt inga sk. Onödiga kolhydrater. Inte ens i en kålpudding som ju faktiskt ' måste ' ha lite karamelliserad kål. Jag har använt mig av kokossocker istället för sirap och den glykemiska belastningen blir inte alls speciellt hög. 
Och bra fetter också. Allt är helt plantbaserat. 
 
Som jag vill ha det! 
 
Jag rörde bara ihop lite frysta lingon med lite kokossocker och en urkärnad dadel. Jag tycker om det lite beskt. Iomed att kålen innehåller lite socker. 
 
Rårivna morötter till husmanskost är ju nästan lag, ångrar att jag glömde vaxbönorna bara!  Vaxbönor och gröna bönor är en annan favorit. 
 
Det mest udda till den här rätten är nog kanske zucchinin som jag saltat, torkat av, låtit legat i lite liquid smoke och sen grillat. Liquid smoke är faktiskt helt vad det låter som. Vätska utvinnet ur rökt trä. Favorit här hemma. 
 
 
 
 
Kålpudding 6 portioner 
225 C
 
Ett medelstort vitkålshuvud
En gul lök
En vitlöksklyfta 
4 portioner kokade röda linser i buljong 
1 dl plantbaserad grädde
2 msk kokossocker 
Salt
 
 
Vitpeppar 
Svartpeppar 
Salt 
 
Champinjoner 
3 dl plantbaserad grädde 
1 tsk vitvinsvinäger 
Vitpeppar
Salt
1 msk rött vin
Ev lite örter
 
 
Koka linserna enligt anvisning på paketet.
 
Sätt på ugnen.
 
Strimla vitkål, gul lök och vitlök. Skiva champinjoner.
 
Stek vitkål i omgångar i olja tills den är lite genomskinlig. Tillsätt hälften av löken. 
 
Lägg hälften av vitkålen på botten i en ugnssäker form. 
 
Stek linserna ihop med resten av löken, vitlök, kryddor. Lägg över vitkålen och stek resten av vitkålen ihop med kokossocker och toppa linserna. Häll över 1 dl grädde. 
 
Stoppa in i ugnen i ca 30 minuter. 
 
 
Stek champinjonerna lite lätt. Slå på grädde, vitvinsvinäger, rött vin och smaka av med kryddor. Låt koka ner.
 
Servera med inlagd gurka, bönor, rårörda lingon, potatis..  
 

 
Jag finns också på Instagram.  Där dyker ibland snabba små recept på goda röror och enkla kakor upp först, bilder från vår vardag med barn, natur, musik, eko och mycket pyssel för stora och små.
 
Jag vill gärna följa er där, gå in och säg hej! 
#1 - - Happy:

Jag tycker vanlig husmanskost är läskig.
Ska försöka mig på att göra egen kalops snart, något tips?
Kålpudding är ännu ett för stort steg för mig ;)

Svar: För likheten med " vanlig " husmanskost tänker du? Den är så tacksam att göra om till vego tycker jag. Kalops, tricky. Tänkte ge mig på det själv till hösten. Jag hade nog valt en blandning av olika svampar och äggplanta som kött då jag inte är så stort fan av sojasubstitut. Men tror annars att det finns många sojaalternativ.

Mycket kryddor, pepparkorn, lagerblad och en god buljong så kommer man nog långt! Lycka till!
Alexandra Elemyr Unstad

#2 - - Happy:

Likheten är inte farlig i sig, jag välkomnar den! Det är bara att jag har svårt för allt som ser brunt ut ;)

Vilka kryddor passar till kalops? Det är svårt när man inte vet hur det ska smaka hehe.
I recepten man hittar är det buljongtärningar, men om man inte vill ha så mycket salt och göra egen så.. ja.. Försöker lära mig i köket men det är svårt...

Svar: haha ja det ser verkligen brunt ut!
Har du aldrig ätit kött? Lite nyfiken så ursäkta att jag frågar!

Jag skulle isåfall koka en egen buljong!
Morötter, lök, hela vitlökar, selleri för sältan, fänkål. Knäck dom, lägg de i en ugnssäker form och låt svettas ur på lagom temperatur, späd sen på med vatten och låt koka där inne i någon timme. skumme av, sila bort grönsaker och du har en superfin buljong!

Sen använda det till själva grunden, kalops är ju en relativ klar gryta, den reds om man vill ha den lite krämigare men jag brukar skippa det faktiskt!

Lagerblad, kryddpeppar och nejlikor är riktigt gott i en klassisk kalops!

ÅÅ vad jag längtar efter att prova själv nu!
Alexandra Elemyr Unstad

#3 - - Happy:

sista gången jag åt något med kött/kyckling/fisk så var jag typ 7år gammal så det var ett tag sedan ;)

Tack för beskrivningen! Har sparat och ska prova så fort jag vågar :)

Svar: Återkom och berätta! Spännande!
Alexandra Elemyr Unstad

#4 - - Happy:

Det ska jag göra :)