Vegan - Fooled pork - Pulled 'pork'

Jag vet att pulled pork - trenden sakta har svalnat, men det tar inte bort det faktumet att det är en otroligt god måltid. Sköter sig själv, även om det tar lite tid, går att variera i näst oändlighet, verkligen nästan alla tycker om och det är perfekt som bjudmat för många! Plock, kladd, icebreaker.
 
Nu innehåller givetvis inte den på bilden något kött, och inte heller något färdigköpt från frysdisken. Jag är otroligt glad över att möjligheten finns, men jag själv har ingenting att hämta bland sojabitar och liknande. Tycker om att försöka hitta substitut bland grönsaker och frukt - även om det är sällan jag söker substitut för någonting som är kött.
 
Men innan jag går vidare måste jag bara hylla O'learys som tagit in en helt veganvänlig meny, det borde fler restauranger hänga på.
Det handlar inte alltid om att man valt bort kött eller animaliska livsmedel, utan faktiskt många gånger om att det är enklare ur allergisituation att välja ett sånt alternativ.
Nu innehåller just Oumph! som O'learys använder sig av soja - men ni förstår vart jag vill komma!
 
 
Faktum är att det receptet som jag kommer dela med mig av nu är ett sånt recept som skulle passa perfekt på en krog för att erbjuda veganalternativ.
Går snabbare än en pulled pork. Går att ha förberett och göra det sista innan servering. Är supergott!
 
 
Jag gjorde min version på den utdragna och lite mer avancerade versionen - så jag går genom den. Men tänker att jag flikar in vart ni kan snabbspola om ni inte vill göra allt från grunden!
 
Först behöver ni för den här versionen en frukt som heter jackfruit, den hittar ni inlagd i saltlake i asiatiska butiker. Två burkar för ca 6 portioner.
 
Jag gjorde även min egen bbq-sås och hade därmed liquid smoke i, men går att köpa t ex chipotle eller så också! Eller blanda!
De går självklart att köpa en färdig också.
 
Here it goes:

BBQ sås
6 portioner
1 förpackning krossade tomater
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk kokossocker
1 msk dijonsenap
liquid smoke
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk paprikakrydda
spiskummin, korainder, chili
 
ev. chipotle
 
salt peppar
olja
 
Finhacka lök och vitlök, stek i oljan med kryddorna och tillsätt sen krossade tomaterna och låt puttra ett tag.

Ha i senap, socker, vinäger och smaka av. Ha inte i allt, utan börja lite och smaka av efter eget tycke!

Därför skrev jag inte heller mängd på liquid smoke men! börja försiktigt - det är en fin gräns. Jag mätte i kapsyler och tog ca 3 st från just flaskans kapsyl i min!
 
Låt koka på svag värme i ca 20 minuter, rör om då och då. Blir den för tjock så ha i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
 
Fooled Pork
 
Under tiden BBQ-såsen puttrar så häller vi av laken från jackfruiten och sköljer den.
(hade vi haft en färdig bbq sås - hade vi börjat här)
 
1 flaska öl, 33cl, jag använde mig av Leufsta APA, en american pale ale
salt och peppar
paprikakrydda
olja
 
 
Stek jackfruiten i olja och kryddor i en gryta eller stekpanna med höga kanter, tills den blir lite torrare. Häll över ölen och låt puttra i ca 20 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 C grill
 
Häll av ölen, lägg över jackfruiten i en form och blanda ner 2/3 av BBQsåsen. Ställ in i ugnen i 30 minuter.
 
Dra isär "köttet" och blanda i resten av såsen - ställ in ytterligare 10-15 minuter så det får lite mer yta.
 
Servera med en härlig sallad, pitabröd, hamburgerbröd eller tacotillbehör.
 
Vi hade mina gluten och mjölkfria hamburgerbröd och en supergod avokado coleslaw.
 
 
Så gott och passar till det mesta. Jag skulle kunna äta den med sked till frukost...
 
Mixa vitkål, morot, rödlök och vitlök väldigt fint. Blanda ihop med mogen avokado och rostade kumminfrön.
 
Så.gott!
 
 
Det tog mig allt som allt, 60 minuter, att göra hela måltiden! Inte illa för en god pulled 'pork' !