Vegan - bakad sötpotatis med ' ostig ' avokadokräm

 
Kvällens middag var så färgglad från början så att tillaga den gjorde lite ont. 
Tills jag åt den. Så himla gott med sötpotatis. Den här sorten är vit i köttet och lite mjöligare än vanlig orange, jag tycker den är riktigt god för den är inte riktigt lika söt. 
 
 
Så enkelt och så gott. 
Bakad sötpotatis med en avokadokräm och vaxbönor. Mer behövs inte. 
 
Till avokadon hade jag lite havrefraiche och urtekrams örtsalt. Strödde över lite bjäst på toppen. Så himla gott! 
 
 
Bjäst, eller Nutritious yeast som man ofta känner igen det, har en perfekt smak för att komma åt lite ostsmak om man önskar det! 
 
Till 1 portion
 
1 sötpotatis 
1 avokado 
2 msk plantbaserad fraiche
Salt, peppar
Bjäst 
 
Tillbehör som tex vaxbönor, blomkål eller någonting annat gott! 
 
Valfritt; 1 tsk mjölkfritt margarin 
 
Sätt ugnen på 225 C 
 
Tvätta och skrubba potatisen. Nagga med gaffel och skär ett kryss. 
Lägg i ugnssäker form och ställ in i ugnen i 1-1.5 h
 
Sista 10 minuterna kan man lägga en klick margarin på krysset och ställa in igen.
 
 
Mosa avokado med fraiche och salt & peppar. 
 
Ta ut potatisen, försiktigt ( varmt!)  tryck ihop mitten på potatisen så den öppnar sig. 
Fyll med röra och toppa med bjäst och örtsalt.
 
Servera med ett gott tillbehör. 
 
Självklart går det bra att göra flera stycken åt gången! 
#1 - - Johanna:

Har aldrig sett en sån färgglad sötpotatis, men receptet verkar gott!

Svar: Nej visst är de fina? Mat blir så mycket roligare med färg tycker jag! Den här vita blir lite mjöligare och inte lika söt som den vanliga orangea, vilket jag tycker passar perfekt som bakad potatis!
Alexandra Elemyr Unstad