Vegan - goda röror

 
Ikväll har jag bjudit på fika hos min kollega Nancy i pausen för hennes föreläsning om hypnos och hypnoterapi. 
Vi blev även hypnotiserad i grupp. Otroligt mäktig upplevelse!  
 
Jag ville anpassa plocket så det passade så många som möjligt och det blev därför glutenfritt, sockerfritt, nötfritt, sojafritt och vegan. 
Rätt bred skara ändå!  
 
 
Bland annat dehär rörorna till grönsaker eller kex/fröknäcke. 
 
En hummus och en röra på vita bönor. Perfekt att ha till frukostpålägg, plockbrickan eller fylla wraps med!
 
Röra på vita bönor -
Till en stor burk, 0,5 L
 
3 förpackningar ekologiska vita stora bönor 
1 burk soltorkade tomater
1/2 kruka basilika
 
Skölj bönorna och mixa med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. 
 
 
Hummus -
Till en stor burk, 0.5 L
 
3 vitlöksklyftor
3 förpackningar ekologiska kikärtor
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
2 msk tahini
3 msk olivolja
salt och peppar
 
Skölj kikärtorna. Mixa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
 

Knäckebrödet är det här receptet - skar upp det i bra portionsbitar innan gräddningen så det går att klicka isär lätt efteråt!  
 
 
Hade pumpafrön istället för solrosfrön idag och det gjorde att det fick en lite rolig grön färg! 
 
 
Imorgon kommer receptet på dehär goda energibollarna upp! 
 

Vegan - glutenfria minipajer

Imorgon blir det bjudfika och plock för ca 30 personer. Ska bli riktigt roligt och en av godsakerna på bjudbordet kommer vara minipajer. Imorgon med färsk frukt men provsmakades idag med en chokladkokoskräm. 
 
 
Pajskalen är glutenfria, mjölkfria, äggfria, sojafria och nötfria. Inget tillsatt socker heller. Perfekt att fylla med det man tycker om som picknick, mellis eller dessert! 
 
Om någon kommer tro dig när du berättar vad som är i? Icke! 
 
Du ser rätt, kikärtor är grunden. Sen har jag använt mig av solrosfrösmör istället för jordnötssmör. När man ska bjuda 30 främlingar på fika är det säkrast att vara försiktigt med det!  
 
 

Glutenfria minipajer 
 
ca 40 minipajer 
175 C 
 
2 förpackningar ekologiska kikärtor 
2 dl nöt eller frösmör 
0,5 dl kokossocker 
1,5 tsk bakpulver 
1 dl mixat rent havregryn 
1 krm vaniljpulver
1 tsk kanel 
2 msk smält mjölkfritt margarin eller kokosolja 
 
 
Skölj kikärtorna.
 
Mixa allt, tryck ut i formar och grädda i 10-12 minuter. Låt svalna och vänd ur formarna. Fyll med det du tycker om! 

Vegan - bakad sötpotatis med ' ostig ' avokadokräm

 
Kvällens middag var så färgglad från början så att tillaga den gjorde lite ont. 
Tills jag åt den. Så himla gott med sötpotatis. Den här sorten är vit i köttet och lite mjöligare än vanlig orange, jag tycker den är riktigt god för den är inte riktigt lika söt. 
 
 
Så enkelt och så gott. 
Bakad sötpotatis med en avokadokräm och vaxbönor. Mer behövs inte. 
 
Till avokadon hade jag lite havrefraiche och urtekrams örtsalt. Strödde över lite bjäst på toppen. Så himla gott! 
 
 
Bjäst, eller Nutritious yeast som man ofta känner igen det, har en perfekt smak för att komma åt lite ostsmak om man önskar det! 
 
Till 1 portion
 
1 sötpotatis 
1 avokado 
2 msk plantbaserad fraiche
Salt, peppar
Bjäst 
 
Tillbehör som tex vaxbönor, blomkål eller någonting annat gott! 
 
Valfritt; 1 tsk mjölkfritt margarin 
 
Sätt ugnen på 225 C 
 
Tvätta och skrubba potatisen. Nagga med gaffel och skär ett kryss. 
Lägg i ugnssäker form och ställ in i ugnen i 1-1.5 h
 
Sista 10 minuterna kan man lägga en klick margarin på krysset och ställa in igen.
 
 
Mosa avokado med fraiche och salt & peppar. 
 
Ta ut potatisen, försiktigt ( varmt!)  tryck ihop mitten på potatisen så den öppnar sig. 
Fyll med röra och toppa med bjäst och örtsalt.
 
Servera med ett gott tillbehör. 
 
Självklart går det bra att göra flera stycken åt gången! 
Visa fler inlägg