Vanilj och apelsin chocolate chip cookies

Mjuka och sega - supergoda vanilj och apelsin chocolate chip cookies. Sockerfria, glutenfria och veganvänliga. Egengjorda chokladbitar, som barnen hann äta halva smeten av innan det var färdigrullat. Någonting de hjälpte till med att göra.
Kakorna innehåller inte heller något mjöl. Men är ändå otroligt saftiga. Hur går det här ihop? Jag lovar dig, att bjuder du någon på de här - kommer de inte kunna gissa att de egentligen äter en kaka de lika gärna hade kunnat knaprat som proteinbar. Eller till en helt godkänd frukost. Och jag vet, det är smått skrämmande när man väl ser vad som är själva grunden i de här kakorna. Hur kan det bli gott?
Låt oss hoppa över hur och istället bara acceptera - det blir så otroligt gott.
Det är dessutom sockerfritt, en kaka som är sockerfri - mina barn äter socker vid valda tillfällen och mindre mängder. De är inte nå superkidz och jag är ingen supermom, så när de båda två njuter av en sån här kaka när de vet hur en med socker smakar. Då vet jag att jag har lyckats.
 
Okej så vad är smeten gjord på?
 
 
 
YESBOX. Ekologiska stora vita bönor. Receptet är så himla enkelt och går så otroligt fort att göra. Och det smakar så himla bra.
 
Givetvis går det lika bra att hacka choklad till små bitar eller faktiskt använda chocolat chips - men jag slänger med receptet även på de hemgjorda. Som också går att göra till större chokladbollar.
 

Egengjorda chokladchips
 
5 urkärnade medjool-dadlar
1/2 msk kokosmjöl
1 msk kakao
1 tsk kokosolja
 
Mixa ihop till en krämig smet och rulla små små bollar. Lätt fuktade fingrar gör det enkelt. Ställ i kylen under tiden kaksmeten görs.
 
Cookies - 175 C - ca 8 st

Ett paket stora vita bönor - jag använde mig av Zetas ekologiska
1/2 dl jordnötssmör - går lika bra med annat nöt eller frösmör
1/2 dl agave / honung / lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
nypa salt (om nötsmöret är saltat, hoppa över det här)
skalet från 1 ekologisk apelsin
 
Mixa alla ingredienser till en krämig och len smet.
Klicka ut på baklåtspapper till ca 8 kakor, platta dom något. Strö över de hemmagjorda chokladchipsen.
Vid köpta eller hackad choklad går de bra att vända ner försiktigt i smeten innan de klickas ut på formen.
 
In i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
Ta ut och låt svalna helt - de får sin perfekta smak kalla!