Syrlig citronpaj till påsk?

 
 
Vad passar inte bättre än en syrlig och kall citronpaj som dessert efter all god påskmat jag tänka mig att många äter i helgen?
Den här pajen är inte klar än - men jag ville visa er såhär långt innan jag åker och jobbar kväll. Den måste stå till sig lite längre i kylen för att kunna skära upp och det ska tillkomma lite grädde på toppen. Vill man så passar ju även maräng väldigt bra till citronpaj!
 
Det är en superduper enkel paj som serveras kall och är därför kanon att förbereda och bara låta stå i kylen tills den är dags att ätas. Pajskalet är för mig en återkommande favorit - glutenfri och mandelfri, vilket inte är en allt för vanlig kombo.
 
Nu fick jag för mig att skura, fixa lunch, starta en maskin tvätt och plocka ur diskmaskinen i princip samtidigt så mitt skal har varit inne 5 minuter för länge - därav lite sprickor. . Smaken är iallafall precis som vanligt. Så bortse från de.

 
Till en större pajform - 225 C
 
Skal: 
 
3,5 dl rismjöl
1 msk fiberhusk 
Rumstemp. 150 g mjölkfritt margarin eller kokosolja
2 msk kallt vatten
 
 

Blanda ihop ingredienserna till en deg antingen för hand eller i matberedare. Tryck ner i formen och ställ in i kylen i ca 30 minuter.
 
Fyllning:
3 eko citroner
8 dl vatten (om man vill fungerar också en plantbaserad mjölk)
8 msk maizena
4 msk agave / honung
25 g mjölkfritt margarin / kokosolja
 
Tvätta citronerna, riv skalet (akta det vita - blir beskt) och pressa juicen.

Sätt igång ugnen, 225 C.
När ugnen är varm - ställ in skalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

Blanda vatten, citronskal och citronsaft i en skål.
Ta fram en kastrull och ha i maizena, blanda ut med lite citronvatten så det inte klumpar sig och slå sen över resterande.
Koka upp under omrörning och låt puttra tills det tjocknar på. När det väl tjocknar på går det fort.
Smaka av med agave / honung - den kommer få mer syrlig smak ju längre den står så var inte rädd för att söta.
Rör till sist ner fettet och rör om tills det smält helt.
 
Ställ åt sidan för att svalna något med plast över.
 
 
Ta ut pajskalet, låt svalna. Häll över citronkrämen i pajskalet och ställ in i kylen. Låt stå i minst 3 timma.  Ju längre tid desto bättre!
 
Ta fram ca 10 minuter före servering. 
 
Imorgon får ni se hur den ser ut uppskuren!
 
Glutenfri, mjölkfri, nötfri, soyafri, sockerfri, äggfri.