Banankola i mörk choklad!

 
 
 
 
 
 
Banankola - bananinha är ett brasilianskt naturligt godis som görs genom att koka ner mogna bananer tills de släpper loss socker och börjar karameliseras - i princip. Beroende på hur mogna det är och hur mycket de då hunnit oxiderat varierar också färgen på själva kolan - finns de som tillsätter socker / honung med och då blir det också mer karameliserat - den här blev rätt ljus men den är lika seg och god som vanligt!
 

Jag har tillsatt lite vaniljpulver och kanel i min kolasmet och doppade dom i smält mörk choklad. Går lika bra att göra egen choklad att doppa i om man vill ha den helt sockerfri. Skriver båda sätten här nedan!
 

 
Banankola:
ca 1 kilo mogen banan.
 
Slanta upp mogna banener, de ska vara nästan helt bruna på skalen. Ju mer mogen - desto bättre. Lägg i en kastrull och värm upp på svag värme under omrörning. De kommer börjar bubbla och fräsa, fortsätt och rör om tills de faller ihop till en krämig smet.
 
Nu kan man höja värmen, var inte rädd för att låta det koka ner ordentligt innan man rör om (vilket går fort) för att få en bra kolakonsistenst. Det här tar ett tag så var beredd på att kunna stå vid spisen en stund.
 
När det formas till en boll när du rör om och är lite tuggummi i konstistensen så är det klart. Ta av och kavla ut mellan två bakplåtspapper eller tryck ut i en form. Om man vill toppa med någonting så gör det här. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Ta ut och skär upp önskade bitar.
 
Här är det klart. 
 
 
Choklad 1:
Smällt choklad över vattenbad, doppa kolan som togs ut från kylen och lägg på ett lager kokos. Ställ in i kylen och låt svalna. Ta ut och vänd dom "rätt" med kokossidan uppåt.
 
Choklad 2:
Smält kokosolja, ca 5 msk. Rör ner 2 msk raw kako och låt svalna en stund så smeten blir lite tjockare. Doppa så många gånger som behövs för önskad tjocklek.  Gör lika som ovan!
 
Förvara i kylen!