Det är dags för fredagsmys - och det måste inte köpas färdig på påse.

 
 
Fredagsmys!! Är det någonting vi älskar här i Sverige förutom att fika så är det väl att ha fredagsmys!
Så här kommer ett supergott recept på chips jag svängde ihop innan jag själv åker och har fredagsmys på jobbet!
De innehåller endast två ingredienser och är helt fri från fett!
 
Vanligtvis brukar jag göra nachochips på mandelmjöl och äggvita men det här är någonting helt annat. Nämligen röd quinoa och ingenting animaliskt alls.
 

 
Du behöver för en lagom stor plåt
 
en mixer eller en kaffekvarn
 
2,2 dl röd okokt quinoa
ca 1,5 dl vatten
 
valfri kryddning
 
Jag hade idag lökpulver, vitlökspulver och paprikapulver.
 
Skölj quinoan noga, annars blir det beskt och det vill vi undvika. Antingen i sil under kranen i någon minut - men det är onödig vattenanvändning känner jag så jag blötlägger det, låter ligga några minuter, sköljer och gör om några gånger.
 
Häll över på en torr och ren kökshanduk så de torkar någorlunda.
Hetta upp en stekpanna och lägg ner quinoan och rör om hela tiden. Rosta dom såpass att de börjar poppa.
 
Sätt på ugnen på 225 grader.
 
Lägg i en mixer eller en kaffekvarn, används kaffekvarnen för kaffe så ha i liite quinoa och kör ett varv och häll bort. Även om kaffe är något av det godaste som finns så känner jag nog att vi skippar det på just chips - provar någon med kaffesmak - berätta .
 
Kör tills att det är ett fint mjöl av den rostade quinoan.

Om det malts i kaffekvarn, lägg över i en bunke och kör med elvisp/handmixer eller låt ligga kvar i mixerskålen.
Smaksätt om det ska göras!
Rör sakta ner vattnet tills det börjar smula ihop som en smuldeg. Känn på den då och då så den inte blir för blöt. All vätska behövs nämligen kanske inte!
 
Lägg över på bakplåtspapper som kan ha oljats in, jag har nonstick så det behövdes inte, och lägg ett till över. Kavla ut degen mellan papprerna och ta bort översta.
 
Gör små snitt i degen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Håll koll! När de börjar bli mörka i kanterna så ta ut.
 
Ta ut och låt svalna, bryt sen i bitar och njut.
 
 
 

Glutenfria äggmuffins

 
 
 
Enkla, snabba att göra, goda och fluffiga långfrukostar är väl en perfekt kombo!
Snart helg, ja inte för mig - jag har precis haft min helg, men för många av er - passa på att njut av de här härligt goda, fluffiga äggmuffinsena. Glutenfria är dom också!
 
Vill man lyxa till det lite extra så linda lite bacon eller god skinka runt formen innan ni häller i smeten för en helt komplett liten ägg & bacon-muffin!
 

Till 4 stycken stora muffins - 30 minuter - 175 grader
 
2 dl majsmjöl ( inte majsstärkelse )
0,25 dl rismjöl
1 msk pofiber
1 tsk kokossocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
50 g smält smör / kokosolja
nypa salt
1 dl yoghurt ( eller soygurt )
 
ev. 0.5 dl riven ost
bacon / skinka
 
Topping
2 vispade ägg
gräslök
svartpeppar
 
Blanda torra ingredienser för sig och blöta för sig. Vispa igop till en smet och klicka ut i formar.
Fördela de vispade äggen ovanpå och ställ in i ugnen på 175 grader i 20 - 25 minuter.

Vanilj och apelsin chocolate chip cookies

Mjuka och sega - supergoda vanilj och apelsin chocolate chip cookies. Sockerfria, glutenfria och veganvänliga. Egengjorda chokladbitar, som barnen hann äta halva smeten av innan det var färdigrullat. Någonting de hjälpte till med att göra.
Kakorna innehåller inte heller något mjöl. Men är ändå otroligt saftiga. Hur går det här ihop? Jag lovar dig, att bjuder du någon på de här - kommer de inte kunna gissa att de egentligen äter en kaka de lika gärna hade kunnat knaprat som proteinbar. Eller till en helt godkänd frukost. Och jag vet, det är smått skrämmande när man väl ser vad som är själva grunden i de här kakorna. Hur kan det bli gott?
Låt oss hoppa över hur och istället bara acceptera - det blir så otroligt gott.
Det är dessutom sockerfritt, en kaka som är sockerfri - mina barn äter socker vid valda tillfällen och mindre mängder. De är inte nå superkidz och jag är ingen supermom, så när de båda två njuter av en sån här kaka när de vet hur en med socker smakar. Då vet jag att jag har lyckats.
 
Okej så vad är smeten gjord på?
 
 
 
YESBOX. Ekologiska stora vita bönor. Receptet är så himla enkelt och går så otroligt fort att göra. Och det smakar så himla bra.
 
Givetvis går det lika bra att hacka choklad till små bitar eller faktiskt använda chocolat chips - men jag slänger med receptet även på de hemgjorda. Som också går att göra till större chokladbollar.
 

Egengjorda chokladchips
 
5 urkärnade medjool-dadlar
1/2 msk kokosmjöl
1 msk kakao
1 tsk kokosolja
 
Mixa ihop till en krämig smet och rulla små små bollar. Lätt fuktade fingrar gör det enkelt. Ställ i kylen under tiden kaksmeten görs.
 
Cookies - 175 C - ca 8 st

Ett paket stora vita bönor - jag använde mig av Zetas ekologiska
1/2 dl jordnötssmör - går lika bra med annat nöt eller frösmör
1/2 dl agave / honung / lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
nypa salt (om nötsmöret är saltat, hoppa över det här)
skalet från 1 ekologisk apelsin
 
Mixa alla ingredienser till en krämig och len smet.
Klicka ut på baklåtspapper till ca 8 kakor, platta dom något. Strö över de hemmagjorda chokladchipsen.
Vid köpta eller hackad choklad går de bra att vända ner försiktigt i smeten innan de klickas ut på formen.
 
In i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
Ta ut och låt svalna helt - de får sin perfekta smak kalla!
 
Visa fler inlägg